Kat smittet med coronavirus: 'Man skal vaske hænder inden kontakt med sit kæledyr'

En belgisk kvinde har smittet sin kat.

Katten begyndte at udvise symptomer på coronavirus en uge efter sin ejer. Der er ikke tale om katten på billedet (ARKIVFOTO). (Foto: Stringer/Mexico © Scanpix)

En belgisk kvinde har smittet sin kat med coronavirus. Det er det første kendte smittetilfælde af en kat.

Det oplyser den belgiske myndighed FPS Public Health, ifølge The Brussels Time, på baggrund af en rapport fra det veterinærmedicinske fakultet på Liège Universitet.

Kattens ejer udviste symptomer på Covid-19 en uge tidligere end katten, der altså efterfølgende udviklede symptomer. Den fik blandt andet diarré, kastede op og havde vejrtrækningsproblemer.

Virusset hos katten er blevet konstateret gennem prøver fra dens afføring. Derfor er der også en lille usikkerhed forbundet med, om katten rent faktisk har en infektion eller om den er blot er påført virus fra ejeren, påpeger professor Anette Bøtner, der arbejder for Statens Serum Institut i Afdeling for Virus & Mikrobiologisk specialdiagnostik.

Det er nemlig en risiko for, at den smittede ejer har kontamineret miljøet, som katten har levet med - altså forurenet det, og prøverne fra kattens afføring dermed ikke er sikre. Dog peger de kliniske symptomer, katten har udvist, på det.

Tag forholdsregler omkring dit kæledyr

Det er det tredje tilfælde af virusset hos et kæledyr. Udover katten har to hunde i Hongkong fået påvist Covid-19 coronavirus. Hundene havde ingen kliniske symptomer.

Smittetilfældet hos katten skaber ikke grund til særlig bekymring, men man skal tage sine forholdsregler, når man omgås husets hunde og katte.

- Det nye tilfælde i katten i Belgien gør, at man skal tage situationen alvorligt, og vi skal være opmærksomme, da vi kan ikke udelukke, at andre katte kan smittes, siger Anette Bøtner.

Hun understreger samtidig, at der ikke er nogen tegn på, at kæledyr har smittet mennesker.

Opfordringen fra professoren lyder, at man skal gøre mange af de samme tiltag for at undgå smitte til kæledyr, som man ellers gør for at undgå smitte.

- Man skal vaske hænder inden kontakt med sit kæledyr, og der er ingen grund til tæt kontakt, herunder ansigtskontakt og nusning. Og man skal også vaske hænder, efter man har haft kontakt med sit kæledyr.

- Vi skal alle betragte hinanden som smittet og tage forholdsregler herefter. På samme måde skal man betragte sine kæledyr, tilføjer hun.

Den inficerede kat i Belgien er i bedring og på vej til at blive rask.

Epidemi, pandemi - hvad er det, og hvordan adskiller det sig fra andet, der smitter? Se her:

FacebookTwitter