Katastrofale skovbrande i Canada kan brede sig til det dobbelte

Kommer der ikke regn inden for et døgn, bliver det et mareridtscenarie for brandfolkene.

  • Over 150 helikoptere deltager i slukningsarbejdet. (Foto: TOPHER SEGUIN © Scanpix)
  • Meterhøje flammer breder sig i området, der nu er større end byen New York. (Foto: Cole Burston © Scanpix)
  • Evakueringen er foregået hurtigt og effektivt, så ingen er indtil videre kommet til skade. (Foto: MCpl VanPutten © Scanpix)
1 / 3

Voldsomme skovbrande hærger fortsat det vestlige Canada.

Området er erklæret i undtagelsestilstand, og nu forudser myndighederne, at brandene bliver dobbelt så store inden for de næste 24 timer, med mindre det begynder at regne, skriver BBC.

Der er ikke faldet nedbør på egnen i to måneder. Og siden onsdag er brandene kun blevet større og større.

Lige nu brænder et areal større end byen New York, og det truer lokalsamfundene i området Fort McMurray i provinsen Alberta.

Imens fortsætter evakueringen af indbyggerne.

Flere end 80.000 mennesker er indtil videre blevet bedt om i al hast at forlade deres hjem.

- Det er helt uvirkeligt. Som en film, et mareridt vi ikke kan vågne fra, siger Leah Arnold, der siden tirsdag har ventet på at blive evakueret sammen med sin mand.

Politiet har etableret lange konvojer af køretøjer, som skal fragte folk væk. Men det er ikke foregået problemfrit, da nogle af vejene er blevet afspærret på grund af for kraftig røg.

Mange er kommet af sted via luftvejen, idet en del vejruter er lukket på grund af de enorme flammer. 5.500 lokale er blevet evakueret med fly, mens yderligere 4.000 bliver hjulpet væk fra området i løbet af dagen.

Flere end 1.000 brandfolk forsøger at få kontrol over flammerne og over 150 helikoptere er med i slukningsarbejdet. Og den lokale regering i Alberta har allerede afsat 100 millioner dollars til evakueringsindsatsen.

Vejrudsigten lyder, at regnbyger kan være på vej over Canada, og brandfolkene kan kun håbe, at temperaturen derved falder.

Sagen kort

  • Fort McMurray i det vestlige Canada er ramt af massive skovbrande, som for alvor begyndte tirsdag. Et område større end Bornholm er nedbrændt, og mindst 1.600 bygninger er gået op i røg.

  • Ingen ved endnu, hvordan branden i det knastøre område er opstået. Men der er ikke faldet regn i flere måneder, hvorfor hvad som helst kan antænde flammerne.

  • Fort McMurray ligger i provinsen Alberta, der har verdens tredjestørste oliereserver kun overgået af Venezuela og Saudi Arabien. To oliefelter er truet af flammerne, mens ti felter er lukket ned.

VIDEO Derfor brænder det i Canada