Katastrofechef: Gravemaskiner og hunde skal hurtigt frem for at finde levende under murbrokkerne

Kraftige efterskælv gør redningsarbejdet i Syrien og Tyrkiet til en meget farlig opgave.

  • Tyrkiske redningsfolk har reddet en overlevende ud af en sammenstyrtet bygning i byen Diyarbakir. (Foto: © ILYAS AKENGIN, Ritzau Scanpix)
  • I Zardana, Syrien, er det de såkaldte 'Hvide Hjelme', som har hjulpet krigens ofre, som står for meget af redningsarbejdet. (Foto: © ABDULAZIZ KETAZ, Ritzau Scanpix)
  • Redningsfolk leder efter overlevende i Jandaris, Syrien. (Foto: © KHALIL ASHAWI, Ritzau Scanpix)
  • I den tyrkiske by Diyarbakir leder man i disse timer efter overlevende. (Foto: © DENIZ TEKIN, Ritzau Scanpix)
  • Her er leder redningsfolk efter folk under murbrokkerne i byen Jandaris i Syrien. (Foto: © KHALIL ASHAWI, Ritzau Scanpix)
1 / 5

Billeder af redningsfolk med beskyttelseshjelme, som gennemsøger massive bunker af murbrokker for livstegn, går lige nu verden rundt.

Jordskælvet i Tyrkiet og Syrien har skabt død og ødelæggelse i et så stort omfang, at vi endnu ikke kender det præcise dødstal samt antallet af ødelagte bygninger.

Ifølge de foreløbige officielle dødstal er over 1000 døde og endnu flere sårede i det største jordskælv, man har registreret i Tyrkiet i nyere tid.

Der venter redningsarbejderne en meget vanskelig og farlig opgave, når de skal lede efter overlevende i murbrokkerne, fortæller Dansk Røde Kors' katastrofechef, Bjarke Skaaning.

Han kalder situationen i Tyrkiet og Syrien for "desperat".

- Det er et kæmpe område, der er ramt, og det er på tværs af landegrænser. Derfor er det en enorm kompleks situation, vi står overfor, siger han.

Redningsarbejdet er farligt, fordi risikoen for flere efterskælv kan betyde nye og mere omfattende ødelæggelser i de ramte byer.

Derfor vil man benytte sig af blandt andet specialtrænede hunde og gravemaskiner.

- Det første døgn eller to kan man redde folk ud af de her murbrokker i live. Det handler om hurtigst muligt at få redningsarbejdet i gang, få hunde ud, som er trænet til at spore, og få maskiner frem, der kan hjælpe med at grave løs, siger Bjarke Skaaning.

Desuden skal de mange sårede også have hjælp til at blive transporteret på hospitalet.

Internationale redningshold på vej

Tyrkiet har allerede bedt det internationale samfund om hjælp, og alene dén anmodning siger noget om katastrofens omgang, forklarer Bjarke Skaaning.

Derfor vil man allerede i de kommende dage se, at der vil strømme international hjælp til.

- Vi vil se, at situationen bliver værre, når vi får et overblik over situationen, forudser han.

EU er gået i gang med en koordineret indsats i Tyrkiet og Syrien, og redningshold fra Holland og Rumænien er allerede på vej til de ramte områder, oplyser Janez Lenarcic, der er EU’s kommissær for humanitær hjælp og krisestyring, på Twitter.

  • En overlevende efter jordskælvet bliver reddet i den tyrkiske by Diyarbakır. (Foto: © Ilyas Akengin, Ritzau Scanpix)
  • Også i den syriske by Aleppo er bygninger styrtet sammen. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • I den tyrkiske by Malatya ser nogle af ødelæggelserne sådan ud. Samtidig sker redningsarbejdet i kulde og sne. (Foto: © IHLAS NEWS AGENCY (IHA), Ritzau Scanpix)
  • Lokale hjælper redningsfolk med at bære en overlevende ud i byen Adana i Tyrkiet. (Foto: © IHLAS NEWS AGENCY (IHA), Ritzau Scanpix)
1 / 4

Billeder fra internationale nyhedsbureauer viser lokale i hobetal i fuld gang med at fjerne mursten, jern og store betonklodser for at grave folk fri og finde savnede i de sammenstyrtede bygninger.

- Det er en enorm svær situation, og myndighederne i de to lande anbefaler folk at forlade deres huse og bliver udenfor, fordi det er så farligt lige nu, siger Bjarke Skaaning.

10 byer blevet ramt af nattens jordskælv, oplyser den tyrkiske indenrigsminister, Süleyman Soylu. (Foto: © Grafik: Morten Fogde - DR, DR)

Efterskælv kan vare flere uger endnu

Jordskælvet er meget stort i skala og især meget stort og usædvnligt for det ramte område, forklarer Trine Dahl, der er seismolig ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Faktisk er det så stort, at rystelserne er blevet målt så langt som her i Danmark og i Grønland.

Det blev målt til 7,8 og fandt sted klokken 02.17 dansk tid - svarende til 04.17 lokal tid. Det ramte i en dybde af cirka 17,9 kilometer i nærheden af byerne Gaziantep og Osmaniye - tæt på Syriens grænse.

Da Trine Dahl i morges hørte om jordskælv i Tyrkiet, var hun faktisk meget overrasket over at høre, at det var sket i det sydlige Tyrkiet. Hun tænkte, det måtte være sket i den nordlige del af landet.

- Det er generelt et meget stort jordskælv også for Middelhavsområdet, for de fleste i den størrelse sker ude i Stillehavsområdet, siger hun.

Faren er desværre ikke drevet over, idet efterskælvene kan komme i op til flere uger efter, og typisk betyder store jordskælv også store efterskælv, forklarer Trine Dahl.

- Der har allerede været et dusin efterskælv, som blev målt over fem, og det kan blive ved et godt stykke endnu. Det kan vare dage og uger, inden det klinger af, siger hun.