Katastroferamte øer tæller deres døde - Cuba og Florida forbereder sig på det værste

Se overblikket over orkanen Irmas hærgen og hvilke områder, som risikerer at blive ramt.

Orkanen Irma her netop forladt den Dominikanske Republik, hvor det var den nordlige kyst, som blev hårdest ramt. (Foto: RICARDO ROJAS © Scanpix)

Kategori-5 orkanen Irma har efterladt flere caribiske øer med ryddede landskaber, oversvømmelser og tabte menneskeliv.

Knap beboelig, som i en gyserfilm og mennesker i absolut nød er nogle af de øjenvidneberetninger, som slipper ud fra de orkanramte øer.

- Dem, som ikke tror på klimaforandringer, håber vi, vil se på de her naturkatastrofer og skifte mening, siger Gastron Browne, der er premierminister på øen Barbuda.

Fredag morgen er 13 mennesker bekræftet døde.

Mens mange af øerne kæmper med de massive ødelæggelser, orkanen har bragt med sig, er flere øer samt den amerikanske delstat Florida i gang med at forberede sig på værste.

På Turks- og Caicosøerne nord for Haiti siger guvernør John Freeman ifølge The Guardian:

- Kryb sammen, bliv hvor du er. Ingen kan komme til dig - folk er for en stud på deres egen hånd.

Hvor er orkanen nu?

Fredag morgen har orkanen forladt den Dominikanske Republik og er på vej mod Cuba.

Orkanen passerede nord for den Dominikanske Republik. I kystbyerne Cabarete og Sosua berettes der om stormflod, mens mere end 5.000 mennesker er blevet evakueret i landet.

Prognose viser, hvor orkanen Irma forventes at ramme. Lige nu har orkanen forladt den Dominikanske Republik og er på vej mod Cuba og Bahamas. (Foto: NOAA / HANDOUT © Scanpix)

Hvor rammer orkanen næste gang?

Irma nærmer sig Turks- og Caicosøerne og ventes derefter at ramme Bahamas.

Hvor kraftig er Irma?
  • Irma blæser med en styrke på omkring 290 kilometer i timen og er en af de mest voldsomme orkaner, der nogensinde er blevet registreret over Atlanterhavet.
  • Den har i over 33 timer haft en vindhastighed på 295 kilometer i timen, oplyser Frankrigs vejrtjeneste.
  • Orkanen er en kategori 5-orkan. Kategori 5 er det højeste på Saffir-Simpson-skalaen, som måler den skade, en orkan forvolder.
  • En kategori 5-orkan betyder, at vindstødene vil medføre katastrofale skader på blandt andet huse. Størstedelen af det ramte område vil være ubeboeligt i uger eller måneder. Træer og elmaster bliver blæst omkuld, og strømsvigt kan vare i uger eller måneder.

Kilde: Ritzau

På Turks- og Caicosøerne fortæller øens guvernør John Freeman til BBC, at de har besluttet at evakuere de, som bor på de lavtliggende dele af øen.

Virginia Clerveaux, der er chef for øernes departement for katastrofer og ulykker, siger til BBC:

- Vi forventer både regn og stormflod. Det er ikke sikkert, at vi er i stand til at redde alle beboere i rette tid.

På Bahamas befinder den 19-årige dansker Cecilie Thomsen sig. Her bruger hun sit sabbatår på at arbejde på et vandrehjem. Hun fortæller, at alle gæster er blevet sendt hjem fra vandrehjemmet, mens de selv forventer det værste.

Bahamas består af mere end 600 øer. På seks af øerne, syd for hovedstaden Nassau, er der iværksat masseevakueringer. Bahamas premierminister Hubert Minnis siger ifølge The Guardian, at evakueringen er den største i landets historie.

Næste i køen er Cuba, hvor turister og lokale er blevet evakueret fra de nordlige kystbyer, skriver BBC.

Lørdag aften lokal tid forventes Irma at ramme Florida, hvor man allerede nu er begyndt at foretage obligatoriske evakueringer. Alle hospitaler i Florida Keys bliver lukket ned fredag, skriver The Guardian.

Florida ruster sig

Irma forventes at ramme Florida på søndag. Med sig bringer orkanen regn og stormflod.

- Det er blevet mere sandsynligt, at Irma rammer det sydlige Florida som en farlig orkan, der vil føre til livsfarlige oversvømmelser, skriver det nationale orkancenter i USA ifølge CNN.

Omkring 500.000 mennesker er blevet beordret til at forlade deres hjem, inden kategori 5-orkanen ventes at ramme området i løbet af weekenden. Statens guvernør Rock Scott siger ifølge The Guardian, at andre i Florida skal holde øje med orkanens retning og være klar til at flygte.

- Hvis du kigger på stormens størrelse, så er den enorm, siger Floridas guvernør Rick Scott.

- Den er bredere end hele vores stat og kan resultere i omfattende livstruende ødelæggelser fra kyst til kyst. Ligegyldigt hvilken kyst du bor på, så vær klar til evakuering, siger han..

De mange mennesker, som bliver bedt om at forlade deres hjem skaber trafikaos på Floridas motorveje, hvor selv korte ture på hovedvejene i regionen er blevet forvandlet til daglange rejser.

Omkring 500.000 mennesker er blevet beordret til at forlade deres hjem, inden kategori 5-orkanen ventes at ramme området i løbet af weekenden.

I Floridas næststørste by Miami, at to tårnkraner vil kollapse under de kraftige vindstød. Imens er byggepladser over hele staten blevet lukket ned for at forhindre, at materiale og værktøj bliver flyvende missiler i orkanens kraftige vindstød.

Hvilke områder er blevet ramt?

Barbuda: På Barbuda nord for Guadeloupe og Martinique oplyser en talsmand for katastrofemyndighederne, at stormen har resulteret i voldsomme ødelæggelser. Stort set alle huse er mere eller mindre ødelagt.

Det vurderes, at op mod 60 procent af øens befolkning har mistet deres hjem, oplyser Antigua og Barbudas premierminister, Gastron Browne, til AP.

Gastron Browne bekræfter, at et spædbarn omkom, da barnets mor forsøget at flygte fra et ødelagt hus.

Sankt Martin: Øen, der ligger tæt ved Barbuda, består at to dele; den franske del Saint-Martin og den hollandske del Sint-Marteen. På den franske del af øen oplyser Daniel Gibb, der er lokal embedsmand, at op mod 95 procent af øen er ødelagt.

Den hollandske flåde har overfløjet den hollandske del af øen med en helikopter. Billeder derfra viser store ødelæggelser.

Helikopteroptagelser viser de massive ødelæggelser på øen St. Martin

Fem personer er bekræftet omkomne på øen.

Puerto Rico: Mere end 6.000 beboere er blevet evakueret, mens op mod en halv million mennesker er uden strøm. Strømsvigtet ventes ifølge borgmesteren i hovedstaden San Juan, Carmen Yulin Cruz, at vare helt op til et halvt år.

Mindst tre personer er døde på øen.

Ofre for Irma
  • Mindst 13 personer, heriblandt angiveligt et barn, er døde på øerne Barbuda, Anguilla, Puerto Rico og St. Martin, St. John og St. Thomas Dødstallet ventes at stige.
  • Omkring 1,2 millioner personer er allerede blevet ramt af Irma, vurderer Røde Kors.
  • Desuden er mange uden strøm. På Puerto Rico er omkring halvdelen af landet uden elektricitet, og omkring 50.000 indbyggere har heller ikke vand.

Kilde: Ritzau

De amerikanske jomfruøer: På de tidligere danske kolonier meldes der om store ødelæggelser.

Laura Strickling, hendes mand og deres etårige datter måtte søge ly for stormen i en kælder, mens uvejret var på sit højeste.

Da de kom op fra kælderen efter 12 timer, var øen helt forandret.

- Der er ingen blade tilbage. Det er helt vildt. En af de ting, vi elskede ved Sankt Thomas, var, at her var så grønt. Det er der ikke længere, siger Laura Strickling til AP.

Hun fortæller også, at mange af naboernes huse er beskadiget.

- Det vil tage år for lokalsamfundet at komme på benene igen, siger hun.

Fire personer er bekræftet omkomne på øen.

Anguilla: En bebeoer på øen udtalte til BBC, at det så ud som om, øen var blevet ramt af en atombombe. En person er bekræftet omkommet.

De britiske jomfruøer: Der er erklæret undtagelsestilstand på øerne. Dødsfald forventes.