Katolske Italien er undtagelsen i Europa, hvor abort er tilladt.
Men abort i katolsk dominerede lande er fortsat forbudt og et tabubelagt og meget ømtåeligt emne.
Protesterne i Polen er i disse dage massive, efter den polske regering har meddelt, den vil stemme for et totalforbud mod abort.
Det sker efter pres fra den katolske kirke.
Kaster man et blik på Europakortet, hvad abort angår, er det netop katolsk dominerede lande, som har meget strenge regler for abort.
Malta topper med et totalforbud uanset årsagen til graviditeten, og lytter den polske regering ikke til folkeprotesterne, indfører Polen måske samme stramme lovgivning.
Abort i Polen
- •
I 2014 fik 970 kvinder ifølge officielle tal fra eurostat fjernet fosteret.
- •
Rettighedsforkæmpere mener dog, at der er et meget større mørketal, og at op mod 180.000 polske kvinder hvert år får foretaget abort.
- •
Mange polske kvinder rejser til for eksempel Tyskland eller Østrig for at få lavet indgrebet. Men det koster mange penge og gælder således for de bedrestillede polakker.
- •
I Danmark var der 15.097 aborter i 2014. I Tyskland og Storbritannien var der mellem 100.000 og 200.000 kvinder, som årligt fik abort i 2011 og 2012 (seneste tal)*.
'Hold hænderne fra min livmoder'
Det aktuelle eksempel fra Polen viser den katolske kirkes indflydelse på de politiske beslutninger omkring abort.
I forvejen har Polen en meget striks abortlovgivning, hvor abort kun er tilladt i tre tilfælde;
Hvis moderens liv er i fare. Eller hvis barnet er undfanget i forbindelse med voldtægt eller incest.
Da polakker var mødt op foran parlamentet søndag, var det med primitive klædebøjler løftet i vejret og vrede kampråb.
Bøjlerne skulle symbolisere de farlige redskaber, som ofte bliver brugt, når kvinder får foretaget illegale og livsfarlige aborter.
Og på polsk gjaldede demonstranterne 'Hold hænderne fra min livmoder' og 'Min krop, Mit anliggende'.
BILLEDER Se vrede polakker på gaden i Warszawa til kamp for abortfrihed
Biskopper sender brev til alle polakker
Søndag blev der i kirker over hele Polen læst et brev op fra katolske biskopper.
'Den katolske holdning til dette (abort, red.) er ikke til at ændre. Man er nødt til at beskytte alle menneskers liv fra undfangelse til den naturlige død. Vi beder lovgiverne og regeringen om at ændre lovgivningen, stod der blandt andet ifølge Reuters.
Det polske regeringsparti Lov og Retfærdighedsparti har sagt, at den vil have loven til at flugte med den katolske kirkes ønske om totalt at forbyde abort - uagtet at en kvinde er blevet gravid i forbindelse med voldtægt eller incest.
Straffes med fængsel
I alt har fem andre lande i Europa i princippet forbud mod abort, og kvinder straffes for at få en.
Malta er det eneste EU-land, der ikke har indført en lov, som i særlige tilfælde tillader abort, hvis moderens liv er i fare. Abort giver fængsel mellem 18 måneder og tre år. Læger, der udfører aborter, bliver ligeledes straffet.
Andorra tillader abort, hvis morens liv er i fare. Kvinder straffes med op til to og et halvt års fængsel, hvis de får abort. Abortlæger straffes med op til seks års fængsel.
I miniputstaten San Marino kan kvinder komme i fængsel op mod seks år, hvis de får foretaget en abort. Det får mange til at tage på privatklinikker i Italien for at få fosteret fjernet. I 2014 forsøgte abortforkæmpere at få afskaffet loven, men det blev nedstemt af den lokale regering.
Det andet lille land Lichtenstein tillader kun abort for at redde moderens liv eller psykiske tilstand.
Både Nordirland og Irland har også forbudt abort. I Irland er det dog tilladt, hvis morens liv er i fare. Mange kvinder i Irland tager derfor til England for at få abort.
Resten af Europa
Her er abort tilladt inden 10. uge:
Kroatien, Slovenien, Portugal (tilladt indtil 10. uge. 16. uge i tilfælde af voldtægt. 24. uge hvis barnet er misdannet)
Her er abort tilladt inden 12. uge, eller hvis der opstår alvorlige tilstande for mor og/eller barn:
Danmark, Spanien (droppede at stramme loven i 2014), Rumænien, Slovakiet, Letland, Litauen, Luxemborg, Grækenland, Ungarn (indtil 18. uge for mindreårige), Frankrig, Finland (dog med lægens tilladelse) Estland, Østrig, Belgien, Bulgarien, Tjekkiet.
Tyskland - Men lægefagligt personale skal tilbyde kvinden vejledning om alternativer. Derefter tilladt pga. komplikationer. Men ikke tilladt på grund af voldtægt.
Italien - derefter kun hvis der opstår komplikationer. Læger har dog ret til at afvise at udføre en abort af moralske grunde.
Her er abort tilladt indtil 18. uge:
Sverige - dog med godkendelse fra læge eller socialrådgiver
Her er abort tilladt indtil 24. uge:
Storbritannien.
Kilder: Ritzau, Reuters, Eurostat, The Guardian, The Independent, worldabortionlaws.com.
* I en tidligere version af denne artikel fremstod det i faktaboksen som om, at abortallene i Tyskland var højere sammenlignet med tallet for Danmark. Dette er ikke korrekt, idet tallene ikke kan sammenlignes direkte, da Tysklands befolkning er større end Danmarks. DR Nyheder beklager fejlen.