Kattes spind er ren manipulation

Mange katte-ejere har længe vidst det, men nu er det bevist: Katte er nogen manipulerende, små dyr der spinder på en speciel måde, når mennesker skal snoes om en pote, viser britisk forskning.

Det er nu videnskabeligt bevist, at katte manipulerer deres ejere. (© Colourbox)

Katte har udviklet en helt særlig måde at spinde på, som er direkte rettet mod mennesker som de gerne vil opnå mad eller opmærksomhed fra. Det fastslår forskning fra Sussex universitetet.

Når katte kommunikere med mennesker bruger de et andet toneleje, end når der ikke er mennesker i nærheden.

Og det menneske-rettede spinderi virker.

- Det er meget svært at ignore, fordi det har en høj frekvens, der går direkte i vores nervesystem, siger forsker Karen McComb, som står bag studiet af kattelyde.

Som tonelejet hos sulten baby

Huskatte har simpelthen lært sig at efterligne tonelejet hos et sultent spædbarn. Katten bruger så baby-spindet, når den skal opnå noget hos sin ejer, siger forskeren.

Forskerne bad en gruppe mennesker vurdere forskellige former for kattespind. Selv personer uden erfaring med katte reagerede stærkest på spinderiet i spædbarns-tonelejet.

- Det er måske ikke så svært at ignorere som en spædbarn, men det har samme karakteristika, som får vores nervesystem til at reagere, siger McComb, der netop har fået sin katte-forskning offentliggjort i baldet Current Biology.

De britiske forskere mener, at forskningen i katte-spinderiet er vigtig for at forstå kattes kommunikation.

For eksempel påpeger de, at den særligt insisterende spinden ikke er noget som katte i naturen benytter.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5329834f6187a21d78e65ca4