Kemisk forbrændingsanlæg eksploderede i Tyskland: 'Den har efterladt et enormt krater'

Mindst to er omkommet, og over 30 personer er kommet til skade.

Eksplosionen skete tirsdag formiddag. Årsagen kender man stadig ikke. (Foto: Sascha Steinbach © Ritzau Scanpix)

En eksplosion på et forbrændingsanlæg har kostet mindst to personer livet i Tyskland, og fire personer er fortsat savnet. Desuden skriver nyhedsmediet Deutsche Welle, at mindst 31 personer er kommet til skade, fire alvorligt.

Ulykken skete tirsdag formiddag i et industriområde i den vesttyske by Leverkusen. Ifølge Currenta, der er selskabet bag driften i industriområdet, er de savnede alle ansatte på det anlæg, hvor eksplosionen fandt sted. Eftersøgningen er fortsat i gang.

Leverkusens borgmester kalder det "en tragisk dag for byen".

  • Eksplosionen blev fanget af flere tyskere på sociale medier, hvor dette billede også er fra. (Foto: ANNA FROSS © Ritzau Scanpix)
  • Beboerne i området blev opfordret af myndighederne til at søge indendørs hurtigst muligt. (Foto: Sascha Steinbach © Ritzau Scanpix)
  • En brandbil på vej til at slukke branden. Branden på anlægget blev slukket cirka fire timer efter eksplosionen. (Foto: ROBERTO PFEIL © Ritzau Scanpix)
1 / 3

- Det har været en meget stor eksplosion, den har efterladt et enormt krater, fortæller DR's Tysklandskorrespondent Michael Reiter.

- Vi ved på nuværende tidspunkt, at der gik brand i nogle klorbaserede opløsningsmidler. Men ifølge anlæggets direktør ved man stadig ikke, hvorfor det hele efterfølgende eksploderede. Ifølge det, jeg har hørt, kunne man mærke eksplosionen over 10 kilometer væk.

Indbyggerne i Leverkusen blev opfordret til at lukke døre og vinduer på grund af den giftige gas og røg, der spredte sig efterfølgende.

Det advarede Udenrigsministeriets Borgerservice også danskere i området om på Twitter tidligere på dagen.

Frygtede kædereaktion

Over 30 selskaber holder til i industriområdet Chempark i Leverkusen, blandt andet den tyske kemi- og medicinalgigant Bayer. Og derfor var der ekstra bekymring, da branden brød ud, for der ligger andre kemi-anlæg meget tæt på. Så der var fare - og frygt - for, at katastrofebranden kunne sprede sig, så der opstod flere eksplosioner.

- Storbyen Köln, som er på størrelse med København, ligger kun få kilometer derfra. Der har man været bekymret for den giftsky, der har rejst sig over forbrændingsanlægget, fortæller Michael Reiter.

Borgerne i Köln og også i byen Dortmund - 75 kilometer fra Leverkusen - blev opfordret til at gå indendørs.

Myndighederne er mødt talstærkt op i området. Man leder fortsat efter de fire personer, der er meldt savnede. (Foto: LEON KUEGELER © Ritzau Scanpix)

Nyhedsbureauet dpa skriver, at eksplosionen kunne registreres på seismologiske apperater over 40 kilometer væk. Og for mange tyskere i området kom katastrofen også lidt for tæt på de oversvømmelser, der har ramt store dele af netop det vestlige Tyskland.

- Nerverne sad uden på tøjet hos mange. Men heldigvis ser situationen ud til at være nogenlunde under kontrol lige nu, siger Michael Reiter.

Både i Leverkusen og i Köln har myndighederne lukket flere motorveje på grund af skader fra eksplosionen.

Dødstallet er opdateret 19.57.

Facebook
Twitter