Kendt demokratiforkæmper er anholdt i Hongkong

Mediemogulen Jimmy Lai er blevet anholdt med henvisning til omstridt sikkerhedlov.

Jimmy Lai, der er profileret demokratiforkæmper, er blevet anholdt i Hongkong. (Arkivfoto) (Foto: TYRONE SIU © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

En af Hongkongs mest kendte demokratiforkæmpere Jimmy Lai er blevet anholdt.

Det oplyser Jimmy Lais medievirksomhed Next Digital mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Jimmy Lai er blevet anholdt på en mistanke om samarbejde med udenlandske magter i forlængelse af en omstridt sikkerhedslov, som Kina indførte i Hongkong i juni. Det siger Mark Simon, der er administrerende direktør i Next Digital.

Det fremgår ikke, hvilke "magter" der er tale om.

Syv anholdt

En politikilde bekræfter over for nyhedsbureauet AFP, at Lai er blevet anholdt og sigtet for samarbejde med udenlandske magter og for bedrageri.

Ifølge Reuters har politiet i Hongkong i alt anholdt syv personer på mistanker om overtrædelse af bystyrets sikkerhedslov.

Anholdelsen kan potentielt få store konsekvenser for den 71-årige Jimmy Lai og de øvrige anholdte, da den nye sikkerhedslov forbyder oprør eller forsøg på løsrivelse. Det kan give fængsel på op til livstid.

Milliardær og Kina-kritiker

Mediemogulen og milliardæren Jimmy Lai er en udtalt kritiker af det kinesiske styre, og han har spillet en central rolle for den prodemokratiske bevægelse i Hongkong.

I et interview med Reuters i maj fastslog Lai, at han ville blive i HongKong og fortsætte med at kæmpe for demokratiet, selv om han forventede at være et af målene for den nye sikkerhedslov.

I slutningen af februar blev Jimmy Lai anholdt og sigtet for ulovligt at have deltaget i en forbudt demonstration mod regeringen i Hongkong den 31. august sidste år.

Tilbage i 2014 blev Jimmy Lai også anholdt, efter at han nægtede at forlade en prodemokratisk demonstration i Hongkong.

I slutningen af juli anholdt Hongkongs politi fire yngre studerende på en mistanke om brud på sikkerhedsloven.

Det var første gang, at loven blev anvendt til anholdelser, som ikke har forbindelse til demonstrationer.

/ritzau/

Facebook
Twitter