Kendt islam-reformist sigtet for voldtægt af to kvinder

Tariq Ramadan sidder tilbageholdt i Frankrig efter anklager om to voldtægter i forbindelse hans konferencer.

Oxford-professoren nægter sig skyldig i anklagerne om to tilfælde af voldtægt i forbindelse med konferencer, han har holdt i Frankrig. (Foto: © Stephane Mahe, Scanpix)

Tariq Ramadan er en respekteret forfatter, professor ved universitetet i London, rådgiver for den britiske regering og fortaler for en europæisk reformeret udgave af islam.

Nu er den 55-årige schweizer blevet arresteret og sigtet for to tilfælde af voldtægt.

Det sker, efter at to kvinder har beskyldt ham for at overfalde og voldtage dem på hotelværelser i henholdsvis Lyon og Paris.

De to voldtægter skal have fundet sted i henholdsvis 2009 og 2012 i forbindelser med to forskellige konferencer.

Den 55-årige Ramadan er kendt som forfatter og teolog, der har beskrevet udviklingen af en mere moderne og reformeret udgave af islam. Han har fungeret som rådgiver for flere britiske regeringer, når det gælder islams rolle i samfundet, og han underviser i moderne islam på universitetet i Oxford.

Han er den hidtil mest prominente person, som er blevet beskyldt for seksuelle overgreb i Frankrig i forbindelse med #metoo-bevægelsen.

Tilbageholdt i Paris

Efter et indledende forhør over to dage bliver han nu tilbageholdt af myndighederne i Paris. Ramadan afviser begge kvinders beskyldninger.

Den første af beskyldningerne mod Ramadan kommer fra 41-årige Henda Ayari, en feministisk aktivist, som tidligere var radikal islamist, og som nu står i spidsen for kvindeorganisationen Libératrices. Hun anmeldte Ramadan til politiet i Rouen tilbage i oktober sidste år, hvor hun beskyldte ham for voldtægt, seksuel vold, chikane og intimidering.

Hun siger, at Ramadan overfaldt hende efter en konference i 2012 på et hotelværelse i Paris.

- Han tog kvælertag på mig, og jeg troede, at jeg skulle dø. Han gav mig lussinger, fordi jeg modsatte mig. Han voldtog mig. Jeg følte, at jeg var i stor fare, har Ayari fortalt avisen Le Parisien.

Hun beskrev voldtægten i sin bog "Jeg valgte at være fri" tilbage i 2016. Dengang satte hun ikke navn på, men efter Harvey Weinstein-affæren og #MeToo-kampagnen, valgte hun offentligt at pege på Ramadan.

Han har både afvist beskyldningerne og sagsøgt Ayari for injurier.

Kender intime detaljer om Ramadan

Få dage efter Ayaris anklage beskyldte en anonym kvinde, der er konverteret til islam, også Ramadan for voldtægt og voldeligt overgreb på et hotel i den franske by Lyon tilbage i 2009.

Den 45-årige kvinde har over for den franske udgave af Vanity Fair-magasinet fortalt, at hun tidligere havde været i kontakt med Ramdan over nettet, hvor hun havde spurgt ham til råds, og Ramadan havde opfordret hende til at mødes med ham i baren på Hotel Hilton efter en konference. Han havde derefter inviteret hende op på hans værelse, hvor hun blev udsat for flere voldsomme seksuelle overgreb og voldtægt.

Disse beskyldninger gentog den 45-årige kvinde, der går med stok efter en bilulykke, over for en dommer i torsdags i Ramadans nærvær. Som bevis for at hun talte sandt, skal hun ifølge The Guardian også have fortalt, at Ramadan har et lille ar i lysken, som man kun kan se, når man er i nærkontakt med ham.

Ramadan afviser ligeledes denne kvindes beskyldninger.

Beskyldninger fra fire schweiziske kvinder

Politiet har interviewet en lang række mennesker tæt på professoren og på de to kvinder og undersøgt både emails og samtaler på sociale medier mellem parterne. En undersøgelsesdommer er nu i gang med at samle og vurdere materiale for at beslutte, om der kan rejses en sag mod Ramadan.

Fire schweiziske kvinder har siden også beskyldt Ramadan for seksuel chikane, mens de var studerende i Geneve. Ramadan siger, at alle beskyldninger er del af en hetz, som hans fjender står bag.

Ramadan har taget orlov fra universitetet i Oxford "efter gensidig aftale" i kølvandet på beskyldningerne. Han står dog stadig i spidsen for Islamisk Institut for Etisk Træning i Frankrig.

Henda Ayari har været under politibeskyttelse siden november, efter hun modtog dødstrusler.