Kendte gik i brechen for landets selvstændighed: Nu truer et sammenbrud i Sydsudan

BAGGRUND Hollywoodstjerner og toppolitikere jublede sammen, da Sydsudan blev oprettet for fem år siden. I dag er landet plaget af dødelige kampe.

Stjerner som George Clooney og Don Cheadle var stærke fortalere for oprettelsen af Sydsudan, som nu igen er plaget af voldsomme uroligheder. (Foto: THOMAS MUKOYA © Scanpix)

Det er en årelang og blodig kamp om magt og oliepenge, der i de seneste dage har sat verdens yngste stat, Sydsudan, på den anden ende.

Og udsigterne til fred og stabilitet i det østafrikanske land, der blot har fem år på bagen, ser noget dystre ud efter de seneste dødelige kampe i hovedstaden, Juba.

Det fortæller Holger Bernt Hansen, der er professor emeritus ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet.

- De personer, der befinder sig i Sydsudan, vurderer, at chancerne for et større opgør og et sammenbrud er på trapperne. FN-styrkerne er blevet angrebet, og ambassaderne er begyndt at trække de dele af personalet, som ikke er nødvendigt, ud af landet, siger Holger Bernt Hansen og fortsætter:

- Derfor hænger det i øjeblikket i en meget tynd tråd, om det kan lykkes for Sydsudan at komme tilbage på det spage fredsspor.

Sydsudan har eksisteret siden 2011. (Foto: Grafik Morten Fogde Christensen © Grafik Morten Fogde Christensen)

Konfliktens to hovedpersoner er den sydsudanesiske præsident, Salva Kiir, og vicepræsident Riek Machar.

De repræsenterer hver især de to største etniske grupper i landet – henholdsvis dinkaerne og nuerne – og de har styret landet, siden det løsrev sig fra Sudan i sommeren 2011.

- Der er nogle meget gamle modsætninger mellem de to etniske grupper, og de mangler fortsat at blive forsonet. Derudover er den sydsudanesiske økonomi tæt på at kollapse, og præsidenten og vicepræsidenten kæmper om de få oliepenge, der er tilbage, forklarer Holger Bernt Hansen.

Den sydsudanesiske præsident, Salva Kiir (th), hilser her på landets vicepræsident, Riek Machar (tv), i april i år. De to har længe været i konflikt med hinanden og er hovedårsagen til den nuværende konflikt. (Foto: Phillip Dhil © Scanpix)

I 2013 måtte Riek Machar flygte fra hovedstaden, efter at Salva Kiir havde beskyldt ham for at planlægge et kup mod ham.

Striden førte til en blodig borgerkrig mellem regeringshæren, som var under præsidentens kommando, og en række oprørsgrupper, som vicepræsidenten havde under sig.

Et ukendt antal personer blev dræbt, og 2,4 millioner civile måtte ifølge FN flygte fra deres hjem.

Store spændinger mellem hærgrupper

Efter lange forhandlinger underskrev de to stridende parter så en våbenhvile i august sidste år. Og i april i år begyndte oprørsgrupperne med Riek Machar i spidsen så at vende tilbage til Juba.

Mange – ikke mindst det internationale samfund – håbede, at den noget spinkle våbenhvile ville holde.

Men i sidste uge brød nye kampe ud i den sydsudanesiske hovedstad, og ifølge en talsmand for præsidenten har de indtil videre kostet 270 personer livet.

En talsmand for vicepræsidenten udtalte søndag ifølge BBC, at Sydsudan er i krig igen, og FN’s Sikkerhedsråd opfordrede i går parterne til at indstille kampene med det samme.

Men noget tyder på, at præsidenten og vicepræsidenten ikke længere har kontrol over deres respektive hærafdelinger, siger Holger Bernt Hansen.

- Som led i fredsaftalen skulle de to hære samles til en ny, samlet hær. Det er ikke sket, og der har været store spændinger mellem dem. Nu må vi se, om det lykkes at pacificere de to hærafdelinger, som præsidenten og vicepræsidenten tilsyneladende ikke har så meget kontrol over længere, siger han.

George Clooney bakkede op

Der var ellers stor optimisme, da Sydsudan i juni 2011 løsrev sig fra Sudan efter to årtiers dødelig krig.

Det skete, efter at en folkeafstemning tidligere på året, hvor 98,84 procent af sydsudaneserne havde stemt for en opdeling af landet.

Hollywood-stjerner som George Clooney og Don Cheadle var stærke fortalere for det nye land, og flere Sudan-kendere pegede efterfølgende på, at de havde spillet en central rolle i oprettelsen af det nye land.

Det internationale samfund bakkede også op med økonomisk støtte og politisk goodwill, fortæller Nils Carstensen, der er seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, og som har fulgt udviklingen i Sudan i mange år.

Men det er ved at ændre sig nu, siger han.

- Viljen blandt de internationale investorer til at støtte Sydsudan økonomisk har været nedadgående, siden konflikten brød ud. Konflikten har sat landet ti år tilbage, og den goodwill og begejstring, befolkningen havde, da landet blev selvstændigt, er blevet smidt overbord. Det er afsindigt skuffende og trist, siger han.

Lyver så det driver ned ad væggen

Folkekirkens Nødhjælp har selv medarbejdere i Juba. De befinder sig i sikkerhed, lyder det fra nødhjælpsorganisationen, men der bliver lige nu arbejdet på at få dem ud af hovedstaden.

Selvom medarbejderne kan høre, at der bliver skudt i gaderne, så ved de dog ikke, hvad der rent faktisk sker.

Nils Carstensen, der selv befinder sig i Portugal, understreger da også, at man skal være yderst påpasselig med at stole på noget som helst, som komme fra henholdsvis præsidenten og vicepræsidenten.

- De lyver, så det driver ned ad væggen, og de har tidligere været meget hurtige til at beskylde hinanden for alverdens ting, siger han.

Skal undgå korrupte magteliter

Hvad der nu kommer til at ske, er svært at sige, understreger Nils Carstensen.

- Sydsudan er et sted, hvor tingene kan ændre sig meget hurtigt, og det kan være, at de ret hurtigt får lappet skuden sammen igen. Men der findes desværre ingen løsninger på konflikten i den nærmeste fremtid, siger han.

Man kan dog ikke komme helt uden om præsidenten eller vicepræsident, hvis man vil skabe fred og stabilitet i landet, siger Nils Carstensen.

- Men man bliver nødt til at arbejde mere sammen med eksempelvis kvindegrupper, kirken og ungdomsgrupper fremfor at spilde flere penge på de her magtsyge og korrupte eliter.

Facebook
Twitter