Kenya fejrer ny grundlov

Tusinder af kenyanere har i dag fejret landets nye grundlov i hovedstaden Nairobi. Men en afrikansk præsident lagde en dæmper på festlighederne.

Kenyas præsident og andre afrikanske ledere fejrer landets nye grundlov med balloner. (Foto: Thomas Mukoya © Scanpix)

Med geværsalver og en parade gennem Nairobis gader har Kenyas indbyggere holdt fest for deres nye grundlov.

Titusinder var samlede i byens største park for at se præsident Mwai Kibaki underskrive grundloven, som nu er trådt i kraft.

Mindre magt til præsidenten

Dokumentet skal gøre landet mere demokratisk, blandt andet ved at begrænse præsidentens magt og erstatte korrupte provins-regeringer med amter.

Ifølge grundloven skal regeringen også opstille en kommission til at afgøre tvister om ejerskab og gennemgå tidligere misbrug.

Slut med vold?

Kenyanerne håber, at forandringerne stopper forskellige stammefolks stridigheder, som tidligere har betydet vold i landet.

- Vi er glade for at være kenyanere, og vi glæder os over, at Kenya har en ny grundlov, siger gadesælgeren Patrick Gichuki.

Lyseslukker

Men Sudans præsident Omar el-Bashir spolerede delvis den glæde, da han valgte at dukke op til fejringen, selvom han er eftersøgt for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

- Anhold ham eller forhinder ham i at komme ind i landet, hvis han vil deltage, lød beskeden fra menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch.

Men Kenya lod ham være, fordi den Afrikanske Union sidste måned instruerede sine medlemmer, herunder Kenya, til ikke at pågribe Bashir.

Det kenyanske fok vedtog grundloven ved en folkeafstemning for tre uger siden efter 20 års debat.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk