Kenyanere bliver syge af din billige buket

Mange af de billige blomster fra tankstationer og supermarkeder er produceret under kummerlige forhold i Afrika.

Flere end 50.000 blomsterarbejdere i Kenya leverer en tredjedel af EU's blomsterimport. (© Colourbox)

Når du køber billige roser til kæresten på tanken eller i supermarkedet, har buketterne ofte haft store menneskelige omkostninger andre steder i verden.

En stor del af de roser, nelliker og liljer, der koster helt ned til 20 kroner for en buket, er dyrket i drivhuse i Kenya under kummerlige forhold.

Det fortæller P1 Dokumentar i dag.

Mangler beskyttelsesudstyr

John arbejdede for den hollandske blomsterproducent Van den Berg på en blomsterfarm i Kenya.

Seks dagen om ugen har han tilbragt i drivhuse sprøjtet med kemikalier og køleskabskolde rum, hvor han beskærer blomsterne.

- Der er meget koldt derinde. Vi har ingen gummistøvler, men der er masser af vand, og blomsterne er meget kolde. Vi har ikke det rigtige beskyttelsesudstyr og de rigtige handsker, fortæller han.

Kan ikke få andre job

John har været hos lægen, fordi han fik smerter i brystet.

- Jeg blev testet på hospitalet, og her fik jeg at vide, at jeg har kronisk bronkitis. Lægen sagde, at det sandsynligvis er på grund af de sprøjtemidler, vi bruger til blomsterne.

John er bare én af mange arbejdere, DR Dokumentar har mødt i Kenya. De fortæller samstemmende om manglende sikkerhedsudstyr og helbredsproblemer.

De bor i slumkvarterer og kan ikke få andet arbejde.

Blomsterindustri beskæftiger 50.000

Produktchefen på Van den Berg afviser problemerne:

- For mig er det at brokke sig en kultur. Nogle arbejder her, og når vi fyrer dem, fordi de ikke gør deres arbejde ordentligt, fortæller de negative historier, siger han.

Men læger i området siger, at de har mange patienter med helbredsproblemer på grund af kemikalier fra de mange blomsterfarme.

Over 50.000 arbejder på Kenyas blomsterfarme, der leverer 35 procent af EU's blomsterimport.

Du kan høre hele historien om John og de kenyanske blomster i P1 Dokumentar klokken 14 på P1. Her spørger vi også de danske supermarkeder, om de holder øje med arbejdsforholdene på blomsterfarmene.

Læs også

  1. P1 Dokumentar