Kenyanerne er begejstrede for forbud mod plastikposer

For snart et år siden forbød Kenya plastikposer. Det har været en succes.

Langs markedsstande med røde, hvide og grønne markiser, jager miljøinspektør Njoki Mukiri hver dag plastikposer i Kenyas hovedstad Nairobi. Hun skal sørge for, at ingen bruger poserne mere.

- Vi må ud på gaderne for at kontrollere, hvordan det går. Næsten 80 procent holder sig til reglerne, siger hun til hollandsk tv.

På et kødmarked i byen fandt hun for måneder siden bjerge af plastikposer. 10 slagtere blev anholdt.

- Dengang jagtede de os med knive, husker hun. I dag er vi gode venner. De holder sig til reglerne, griner miljøinspektøren.

To år bag tremmer

Forbuddet omfatter helt tynde plastikposer, der ofte bliver brugt en enkelt gang. Det kan koste bøder på tusinder kroner eller op til to år i fængsel at sælge eller fremstille dem.

Man kan stadig se poserne i naturen, som kulørte laser i træerne og som dynger i vejkanten, men langt færre end før forbuddet.

En hyrde mistede for eksempel næsten 50 køer, fordi de spiste de vildfarne poser. Hun er glad for de nye regler. - Situationen er bedre. Der er færre poser. Før var hele min mark fyldt med poser, nu er her rent, sig er hyrden.

Fri for plastik efter tre år

De tomme poser er også næsten væk fra Nairobis kloakker, hvor de har stoppet afløb. - Da forbuddet trådte i kraft, syntes jeg, det var irriterende. Hver gang man købte ind uden en pose, skulle man betale for én. Nu er jeg stolt af det, fortæller én af Nairobis handlende, Nancy Imali.

Og Kenya vil have poserne helt væk fra naturen. - Vi giver os selv to år mere til at blive helt fri for plastik, siger Miljøinspektør Njoki Mukiri.