Kenyanerne forbereder sig på det værste inden omstridt valg i morgen

Sikkerhedsstyrker sættes nu ind over hele landet for at sikre orden ved morgendagens valg, siger Kenyas præsident Uhuru Kenyatta i følge nyhedsbureauet AP.

Optakten til valget i Kenya har været præget af voldsomme uroligheder. (Foto: Dai Kurokawa © Scanpix)

Kenyas oppositionsleder, Raila Odinga, opfordrer i dag sine tilhængere til at blive hjemme, når valgstederne åbner i morgen i Kenya. I en tale onsdag eftermiddag opfordrede han samtidig sine tilhængere til at overtale andre til at gøre det samme.

Udmeldingen kommer, efter at højesteretten i hovedstaden Nairobi her til formiddag meddelte, at den ikke kunne udsætte det omstridte præsident-omvalg i morgen. Det er derfor nu meget usikkert, hvordan torsdagens valg vil forløbe.

- Det altafgørende bliver, hvordan kenyanerne fortolker det, Odinga har sagt i dag, siger DR's Afrika-korrespondent Søren Bendixen.

Raila Odinga sagde også i sin tale, at hans politiske alliance nu skal være en modstandsbevægelse, og derfor kan flere kenyanere måske opfatte hans udmelding som en opfordring til at protestere på gaden.

- Mens Odinga holdt sin tale, så vi brændende bildæk i Nairobi, og det kommer vi nok også til at se i morgen. Der er virkelig mange, som ikke vil have det her valg, vurderer Søren Bendixen.

Urolig optakt til valget

Det er anden gang på mindre end tre måneder, at kenyanerne skal til valg. I morgen er et omvalg af valget i august, hvor landets højesteret annullerede valgresultatet på grund af mistanke om svindel.

Og dagen op til omvalget har været præget af uro og spændinger.

Kenyas højesteret skulle egentlig have taget stilling til et krav om at udsætte valget onsdag, men da kun to dommere mødte op, blev det ikke til noget.

- Da advokatener og pressen, som har været en del af valgprocessen længe, kom ud fra retten her til formiddag, var de nærmest helt stille. De anede simpelthen ikke, hvad der skulle ske, siger DR's Afrika-korrespondent Søren Bendixen.

I Kenyas hovedstad har indbyggerne også forberedt sig på kaos forud for det planlagte valg torsdag.

Foran supermarkederne har der formet sig lange køer.

- Jeg var egentlig bare taget til supermarkedet for at købe mælk. Men da jeg stødte jeg på de her lange køer, besluttede jeg mig også for at hamstre, siger Cosmas Butunyi, en lokal indbygger i Nairobi, til nyhedsbureauet AP.

En "demokratisk farce"

- Det ligner mere og mere en demokratisk farce. Højesteret kunne godt nok ikke tage stilling til, om valget skulle udsættes, men mange vil alligevel stå tilbage og tænke: Hvorfor kunne de ikke mødes, og hvorfor var der ikke dommere nok til stede? forklarer Søren Bendixen.

Siden det første valg fandt sted for to måneder siden er flere end 40 mennesker er blevet dræbt. Nu frygter kenyanerne igen for flere uroligheder oven på valget torsdag.

- Nogle steder vil det sikkert forløbe rimelig uproblematisk, men andre steder vil der formentlig være nogen, der prøver at forhindre folk i at komme ned og stemme i morgen, siger Søren Bendixen

Facebook
Twitter