Kenyanerne skal til valg, som oppositionen vil have udskudt

Kenyatta skal op mod kandidater, hvoraf ingen fik over en procent af stemmerne i august.

En gruppe vælgere har taget opstilling ved et stemmested i byen Gatundo. Et af de store spørgsmål bliver om kenyanerne har tænkt sig at blive væk fra afstemningen i stor stil. (Foto: Siegfried Modola © Scanpix)

Kenyanerne går i dag til et omstridt genvalg, hvor de skal vælge, hvem der skal lede landet de næste fire år. Det er anden gang på cirka to måneder de skal til stemmeurnerne, efter det første valg blev annulleret af landets højesteret grundet mistanke om ulovlig indblanding.

Men der hersker stadig tvivl om, hvordan valget forløber sig.

Så sent som i går opfordrede den tidligere præsidentkandidat Raila Odinga alle til at blive væk.

- Lad være med at deltage i dette fupvalg på nogen måde, lød det fra ham.

Stort kandidatfelt

72-årige Odinga stiller ikke op i dag, fordi der ikke er blevet lavet de reformer af valgsystemet, han har krævet. Derimod har han meddelt, at han vil omdanne sit politiske parti til en – med hans egne ord - modstandsbevægelse.

Den siddende præsident Uhuru Kenyatta stiller til gengæld op igen. Han er søn af Kenyas første præsident, efter det blev selvstændigt i 1964.

De resterende kandidater er de samme, som også stillede op ved valget i august. De har det tilfælles, at ingen af dem fik over en procent af stemmerne ved det valg.

Frygt for uroligheder

Flere end 40 mennesker har mistet livet i uroligheder, siden valget i august, og det frygtes, at det i dag kan ende i flere sammenstød mellem oppositionstilhængere og politi. I går advarede en demonstrant på gaden i landets hovedstad Nairobi folk mod at vise sig ved valgstederne i dag.

- I dag er vi fredelige, men det bliver anderledes i morgen. Hvis vi ser jer ved valgstederne i morgen, kalder vi en spade for en spade!

Hundredvis af demonstranter gik i går på gaden i flere af Kenyas større byer, i protest over valget ikke blev udskudt. Politiet i Kenya har meddelt, at det ikke vil tillade demonstrationer i dag.

Ville have valget udskudt

Oppositionen havde krævet valget udskudt, men i går slog valgkommissionen i landet fast, at valget vil løbe af stablen som planlagt.

En eventuel udsættelse skulle behandles i landets højesteret, men der var ikke nok dommere, der dukkede op og derfor løber valget efter planen af stablen i dag.

Facebook
Twitter