Kenyas højesteret: Kenyatta er vinderen

Raila Odinga lykønsker Uhuru Kenyatta med sejr, og siger, at han accepterer kendelse fra højesteret.

(Foto: TONY KARUMBA)

Kenyas højesteret har afgjort, at præsidentvalget i landet den 4. marts var frit, retfærdigt og troværdigt, og Uhuru Kenyatta er valgets vinder.

- Det er domstolens enstemmige kendelse, at valget blev gennemført på en fri, retfærdig, gennemsigtig og troværdig måde, siger chefdommer Willy Mutunga.

Kenyattas nærmeste rival, den afgående premierminister Raila Odinga, havde klaget over valgsvindel.

Det afviser højesteret med sin kendelse, og Kenyatta kan nu indsættes som præsident den 9. april.

Domstolens kendelse udløste uroligheder i den vestlige by Kisumu, hvor politistyrker affyrede tåregas mod hundredvis af stenkastende demonstranter. Kisumu er en vigtig base for Kenyattas rival Raila Odinga.

Odinga siger imidlertid, at han accepterer domstolens kendelse fuldt og helt.

- Domstolen har talt. Jeg ønsker Kenyatta held og lykke, siger Odinga, som holdt pressekonference kort efter domstolens kendelse.

Kenyatta fik i første valgrunde lige over 50 procent af stemmerne som var nok til at forhindre en anden valgrunde.

For fem år siden udløste et kontroversielt præsidentvalg alvorlig uro, der kostede over 1100 mennesker livet og førte til fordrivelsen af over en halv million mennesker, inden det lykkedes at få bilagt den politiske krise.

Højesteretsdommeren siger, at domstolen har gjort sin pligt i et historisk øjeblik.

- Det er nu op til den kenyanske befolkning og deres leder, til hele det civile samfund, den private sektor og medierne at være med til at sikre enhed, fred, uafhængighed og velstand for nationen, tilføjer han.

Det fredelige valg i år har allerede rettet noget op på Kenyas ry, at stridighederne omkring det seneste valg er blevet afgjort i retssystem og ikke af machete-svingende bander.

Kenyatta fik 50,07 procent af stemmerne mod 43,28 procent til Odinga, hvilket er en komfortabel sejr, men det var kun med en lille margin, at en anden valgrunde blev undgået.

Kenyattas advokater forsøger at overbevise Den Internationale Straffedomstol (ICC) om, at den bør droppe en tiltale om krigsforbrydelser mod den nyvalgte præsident.

Anklagemyndigheden i Haag mener, at Kenyatta ved det seneste valg i 2007 betalte en kriminel bande, der er berygtet for at hugge hovederne af deres ofre, til at gennemføre gengældelsesangreb og forsvare Kikuyu-stammen.

Kenyatta afviser beskyldningerne mod ham.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk