Kenyas slagne oppositionsleder til tilhængere: Boykot jeres arbejde

Raila Odinga tabte tirsdagens valg i Kenya. Nu sætter han "en ny kurs", siger han til sine støtter.

Et stort antal mennesker mødte frem for at høre oppositionsleder Raila Odingas tale. Han ses i mønstret skjorte til venstre i billedet. (Foto: CARL DE SOUZA © Scanpix)

Den kenyanske oppositionsleder, Raila Odinga, der tabte tirsdagens præsidentvalg, opfordrer nu sine støtter til at blive hjemme fra arbejde mandag og sørge over de demonstranter, der har mistet livet.

Det skriver en række nyhedsbureauer.

- Vi havde forudset, at de ville stjæle valget - og det er, hvad der er sket, siger han i en tale til sine tilhængere i hovedstaden Nairobis største slumkvarter, Kibera.

- Vi er ikke færdige endnu. Vi vil ikke give op. Vent på den næste kurs, som jeg offentliggør i overmorgen, siger han.

Uroligheder i slumkvarterer

Op mod 4.000 er mødt op for at lytte til den slagne politiker, der adskillige gange har sået tvivl om valget, hvor Uhuru Kenyatta genvandt posten som præsident.

Ifølge de officielle tal vandt Uhuru Kenyatta, der har været præsident siden 2013, med godt 54 procent af stemmerne.

Og internationale observatører mener, at valget er gået retfærdigt til.

Alligevel er der udbrudt uroligheder flere steder i Kenya, og Raila Odingas støtter er blandt andet gået på gaden i Nairobis slumkvarterer og byen Kisumu, hvor oppositionslederen står stærkt.

Ifølge nyhedsbureauet AP er 24 er blevet dræbt, heriblandt børn, under en række sammenstød mellem politi og demonstranter efter valget.

- Mens vi sørger over kenyanere, der er dræbt af dødspatruljer udsendt af Jubilee (den siddende regering, red.), lad os da holde en sørgedag på vegne af de faldne patrioter, siger Raila Odinga ifølge nyhedsbureauet dpa.

Frygter gentagelse af 2007-valget

Efter de seneste dages optøjer og dødelige sammenstød frygter mange en gentagelse af urolighederne oven på valget i 2007.

Her stødte tilhængere af Raila Odinga, der primært tilhører Luo-stammen, sammen med kikuyuerne, der er den største etniske gruppe i Kenya, og som bakker op om Uhuru Kenyatta.

Næsten 1.200 omkom, og mere end en halv million mennesker måtte flygte fra deres hjem.

/ritzau/

Facebook
Twitter