Kerry: Nedskydning af russer-fly ville have været ok

Det var både hensynsløst og provokerende, da russiske fly fløj tæt på amerikansk skib, siger udenrigsminister.

USA's udenrigsminister, John Kerry, siger, at USA havde været i sin gode ret til at skyde to russiske fly ned, da de var få meter fra et amerikansk krigsskib. (Foto: Paul J. RICHARDS © Scanpix)

Denne uges episoder i Østersøen, hvor russiske fly flere gange har fløjet tæt på et amerikansk krigsskib i internationalt farvand, har fået USA's udenrigsminister, John Kerry, til at spærre øjnene op.

Kerry kalder flyvningerne "farlige" og "provokerende", og han peger på, at amerikanerne ville have været i deres gode ret til at skyde to russiske fly ned, da de kom inden for få meters afstand af skibet.

USA lader sig ikke skræmme

- Vi fordømmer denne slags opførsel. Det er hensynsløst. Det er provokerende. Det er farligt. Og under reglerne for, hvornår man må anvende magt, kunne det have været en nedskydning, siger John Kerry i et interview med CNN Espanol og Miami Herald.

- Folk er nødt til at forstå, at dette er alvorligt, og at USA ikke vil lade sig skræmme til søs. Vi kommunikerer med russerne om, hvor farligt dette er, og vores håb er, at dette aldrig kommer til at ske igen, lyder det fra udenrigsministeren.

Kun ni meter fra skib

Flyvningerne er af amerikanerne blevet betegnet som simulerede angreb, og en unavngiven kilde har beskrevet episoderne som den mest aggressive adfærd i nyere tid.

Ifølge BBC var et af kampflyene på et tidspunkt kun ni meter fra den amerikanske destroyer USS Donald Cook.

De russiske Sukhoj Su-24-flys gentagne forbiflyvninger var desuden så tæt på vandet, at det skabte ekstra bølger i Østersøen. Ifølge en militærkilde var der ingen synlige våben på flyene, som i alt kom i nærheden af det amerikanske flådeskib 11 gange.

Foruden flyene var også en russisk helikopter forbi USS Donald Cook syv gange, hvor den angiveligt tog billeder.

Ifølge amerikanerne befandt skibet sig i internationalt farvand. Det nærmeste russiske territorium ligger omkring 70 sømil væk i form af Kaliningrad, der er en russisk eksklave mellem Litauen og Polen.

En talsmand fra det russiske forsvarsministerium har sagt til nyhedsbureauet Interfax, at Rusland respekterede alle sikkerhedsregler i forbindelse med flyvningerne.

/ritzau/Reuters