Kerry til Trump: Tal med ministeriet før kontakt til udlandet

Udenrigsminister John Kerry mener, at Trump-lejren bør rådføre sig med ministeriet før kontakt til udenlandske ledere.

USA's udenrigsminister, John Kerry, anbefaler den kommende præsident, Donald Trump, at kontakte udenrigsministeriet, før han kontakter flere udenlandske ledere. (Foto: ALESSANDRO DI MEO © Scanpix)

USA's kommende præsident, Donald Trump, og hans stab har ikke kontaktet det amerikanske udenrigsministerium, før han har talt med udenlandske

Udenrigsminister John Kerry sagde på en konference for politiske tænketanke i Washington, at Trumps overgangshold kunne have stor nytte af på forhånd at drøfte sagerne med udenrigsministeriets folk.

-Jeg mener indlysende, at det har en værdi i det mindste at høre anbefalingerne. Om man så vælger at følge dem er en anden sag, men jeg mener, at det er en værdi at have folk, der arbejder med sagerne - deres input om den nuværende status af et særligt emne, siger Kerry.

Flere af Trumps kontakter med udenlandske ledere har vakt opsigt. Blandt andet en samtale han havde med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, idet det var første gang i årtier, at en kommende præsident eller en præsident har talt i telefon med en leder i Taiwan.

USA regner officielt Kina som den eneste kinesiske stat, sådan at Taiwan er en del af Kina.

Mike Pence, den kommende vicepræsident, siger, at han og Trump har talt i telefon med flere end 50 udenlandske ledere, blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/