Khashoggi er ikke den eneste: 80 journalister er blevet dræbt i 2018

Antallet af reportere, der er blevet dræbt på grund af deres arbejde, er steget siden sidste år.

Den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi (tv.) og hustruerne til de to Reuters-journalister Wa Lone og Kyaw Soe Oo pryder forsiden af magasinet Time. (Foto: Handout . © Scanpix)

Mange vil formentlig genkende navnet Jamal Khashoggi.

Den regeringskritiske saudiarabiske journalist, som i oktober blev myrdet på landets ambassade i Istanbul i Tyrkiet. Og han er bare en blandt mange.

For i år er i alt 80 journalister verden over blevet dræbt i forbindelse med deres arbejde, viser de årlige tal fra den internationale organisation “Reportere uden grænser" (RSF).

Jamal Khashoggi bliver mindet ved en demonstration ved det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet. (Foto: OSMAN ORSAL © Scanpix)

Der er tale om en blanding af både professionelle og ikke-professionelle journalister, og tallene dækker over en stigning fra sidste år, hvor der var tale om 62, der er blevet slået ihjel, mens de forsøgte at rapportere.

- Vold mod journalister har nået et hidtil uset niveau i år, og situationen er kritisk, siger organisationens generalsekretær Christophe Deloire.

Opgørelsen tæller både journalister, som er blevet dræbt, fordi de i sig selv var et mål og dem, der er omkommet som en konsekvens af deres arbejde.

Det land, hvor flest har mistet livet, er stadig Afghanistan, derefter kommer Syrien, Mexico og Yemen.

Men det er ikke kun i krigsramte lande, hvor flest journalister har mistet livet.

  • Fem personer blev i alt dræbt, da en 38-årig mand brød ind på Capital Gazette og affyrede skud. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)
  • Steve Schuh, the County Executive of Anne Arundel County, Maryland, holds a copy of the Capital Gazette as he is interviewed the day after a gunman killed five people and injured several others at the newspaper's offices, in Annapolis, Maryland, U.S., June 29, 2018. REUTERS/Joshua Roberts (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)
1 / 2

Med angrebet på avisen Capital Gazette i Annapolis i den amerikanske delstat Maryland er USA også kommet på listen.

En 38-årig mand trængte ind på avisen den 28. juni og skød og dræbte fem personer, heriblandt fire journalister, efter han tidligere havde generet flere af de ansatte på avisen på grund af en artikel, avisen havde bragt om ham.

I maj måned mistede to andre journalister livet, mens de dækkede stormen Alberto i North Carolina.

Russiske journalister dræbt i Den Centralafrikanske Republik

Men langt fra alle omstændigheder står ligeså klart. Eksempelvis er der stadig meget få informationer om, hvordan og hvem der dræbte tre russiske freelancejournalister, der tidligere i år var på opgave i Den Centralafrikanske Republik.

De tre mænd var i gang med at undersøge tilstedeværelsen af russiske lejesoldater, der arbejder for Wagner - et sikkerhedsfirma, der også er anklaget for at være aktiv i Syrien, da de blev angrebet og dræbt af uidentificerede personer.

Hverken fra Rusland eller Den Centralafrikanske Republik CAR er der kommet informationer om, hvad der er sket.

Kina fængsler flest

Over hele verden er flere hundrede journalister tilbageholdt eller fængslet. Et tal, der også er steget fra 326 til 348 i år.

Halvdelen er fordelt på bare fem lande, Kina, Iran, Saudi-Arabien, Egypten og Tyrkiet, og værst ser det ud i Kina, hvor 60 journalister sidder fængslet.

- Den had, der bliver udtrykt mod journalister, nogle gange helt åbent ytret af samvittighedsløse politikere, religiøse ledere og forretningsmænd har tragiske konsekvenser, og det afspejles nu i en chokerende stigning i vold mod journalister, lyder det fra generalsekretæren fra "Reportere uden grænser".

- Det bliver forstørret af sociale medier, der bærer et stort ansvar for den udvikling. Disse hadefulde ytringer legitimiserer vold, og underminerer dermed journalistikken - og selve demokratiet - en lille smule hver dag, siger Christophe Deloire.

"Reportere uden grænser" har siden 1995 indsamlet informationer om situationen for journalister verden over, og i alt er 702 reportere blevet slået ihjel de seneste ti år.

Hædret i amerikansk magasin

For nylig valgte det amerikanske magasin Time at hædre dræbte og fængslede journalister ved at udnævne dem til magasinets “Person of the Year” for at gøre opmærksom på de journalister, som over hele verden er under pres.

Forsiden af af magasinet Time med valget af "Person of the Year". (Foto: MOISES SAMAN © Scanpix)

Gruppen af journalister fik titlen “Vogterne”, og magasinet er udkommet med flere forskellige forsider, hvor det blandt andet hædrer Jamal Khashoggi og de to journalister Wa Lone og Kyaw Soe Oo fra nyhedsbureauet Reuters.

De er for nylig blevet idømt syv års fængsel for at have dækket fordrivelsen af muslimske rohingyaer i Myanmar.

Facebook
Twitter