Khashoggis forlovede: Trump inviterede mig til USA, men jeg sagde nej

'Jeg dør lidt hver eneste dag,' siger Hatice Cengiz i sit første tv-interview efter drabet på Jamal Khashoggi.

Få dage efter, at den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi i begyndelsen af oktober var blevet meldt savnet, modtog hans forlovede, Hatice Cengiz, en invitation fra USA’s præsident, Donald Trump.

Han ville gerne have hende på besøg i Det Hvide Hus, men det afviste hun. Hatice Cengiz følte nemlig ikke, at den amerikanske præsident var oprigtig med sin invitation.

Det fortalte hun ifølge nyhedsburauet AP selv, da hun i går blev interviewet om sin nu afdøde forlovede på tyrkisk tv.

- I løbet af de første dage inviterede Trump mig til USA. Men på meget kort tid kom han med udtalelser om sagen, der var totalt modstridende. Og som jeg opfattede det, prøvede han at vinde offentlighedens sympati ved at invitere mig, sagde Hatice Cengiz, der selv er tyrkisk statsborger, til Haberturk TV.

Jamal Khashoggi blev tidligere på uge mindet ude foran det saudiarabiske konsulat i Istanbul, Tyrkiet. (Foto: Yasin Akgul © Scanpix)

Svingende kurs

Jamal Khashoggi var kendt som en journalist og klummeskribent, der ikke var bange for åbent at kritisere det saudiarabiske styre.

Selvom de tyrkiske myndigheder fra dag ét af arbejdede ud fra den teori, at Jamal Khashoggi var blevet dræbt under sit besøg på det saudiarabiske konsulat i Istanbul, afviste Donald Trump til at begynde med teorien.

- Forhåbentligt løser det sig selv. Lige nu er der ingen, der ved noget som helst, sagde han få dage efter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han understregede i et efterfølgende interview, at det saudiarabiske styre, der er en af USA’s tætte allierede, fortjente at blive betragtet som uskyldige, indtil andet var blevet bevist. Og han såede samtidig tvivl om den tyrkiske efterforskning.

Da det efterfølgende kom frem, at Jamal Khashoggi rent faktisk var blevet dræbt, udtalte præsidenten, at der var tale om ”det værste ’cover up’ i historien”.

- Den, der står bag planerne, bør være i store problemer, sagde præsidenten for få dage siden.

Vil ikke til USA

Det Hvide Hus har ikke bekræftet, om præsidenten rent faktisk sendte en invitation til Hatice Cengiz.

Men hun understregede i går i tv-interviewet, at hun ikke har planer om at tage til USA.

Hvorfor ikke? Er det fordi, de (Trump-administrationen, red.) ikke er oprigtige i forhold til sagen?

- Ja, svarede Hatice Cengiz.

Det var Hatice Cengizs første tv-interview, efter at Jamal Khashoggi blev dræbt i begyndelsen af måneden, og den tyrkiske kvinde var synligt berørt over situationen.

Det var nemlig deres forestående bryllup, der var årsag til, at Jamal Khashoggi skulle besøge konsulatet i Istanbul. Han havde brug for dokumenter for at kunne gifte sig med Hatice Cengiz.

- Hvis jeg havde vidst, at det her kunne ske, havde jeg ikke sagt ja til at blive gift med ham. Og jeg ville ikke have ønsket, at han skulle gå indenfor, fortalte Hatice Cengiz.

På overvågningsbilledet kan man se Jamal Khashoggi sige farvel til sin forlovede, Hatice Cengiz, ude foran konsulatet i Istanbul den 2. oktober. (Foto: handout © Scanpix)

Hun stod og ventede ude foran konsulatet i flere timer, inden hun kontaktede myndighederne.

- Jeg ventede, indtil det blev mørkt, og på et tidspunkt troede jeg, at de havde gjort noget for at skræmme ham. Jeg troede, at de havde gjort noget for at forværre konflikten. Men jeg prøvede at forblive positiv, for jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at noget som dette kunne ske. Det gjorde det aldrig, sagde hun.

Undergraver regional stabilitet

Hatice Cengiz fortalte samtidig, at hun ikke er blevet kontaktet af de saudiarabiske myndigheder, og at hun ikke har tænkt sig at tage til Saudi-Arabien, hvis Jamal Khashoggi en dag skal begraves der. På nuværende tidspunkt er hans lig endnu ikke blevet fundet.

Hatice Cengiz understregede samtidig i gårsdagens interview, at sagen i den grad stadigvæk påvirker hende.

- Der er gået 25 dage, og jeg dør lidt hver eneste dag, sagde hun.

- Jeg forlanger, at alle, der er involveret i denne grusomhed - både på højt og lavt plan - bliver straffet, sagde hun.

Det er ikke kun Hatice Cengiz, som fortsat er berørt af sagen.

Ifølge den amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis, ”undergraver drabet den regionale stabilitet” i Mellemøsten. Og han understreger i et interview, at drabet ”må bekymre os alle”.