Kilometerlange lastbilkøer skaber kaos i Calais

De franske toldere frygter kaotiske tilstande, når Storbritannien trækker sig ud af EU.

Køerne strækker sig langt omkring havnebyen Calais i Frankrig. (Foto: Philippe Huguen © Scanpix)

Køen af lastbiler strækker sig flere kilometer ad motorvejene ved den franske havneby Calais, og folk har ventet i timevis på at krydse grænsen til Storbritannien.

Tolderne er nemlig ekstra grundige med deres kontrol af vogne, som skal krydse den Engelske Kanal til Storbritannien.

Aktionen har stået på siden i mandags, og formålet er at vise, hvor kaotisk det bliver, hvis Storbritannien forlader EU om cirka tre uger uden en aftale.

Når Storbritannien gennemfører sin skilsmisse med EU, bliver de nemlig et tredjeland.

Og uden en skilsmisseaftale, vil grænsekontrollen blive udvidet, når lastbiler kører ind og ud af EU. Det forklarer DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Der bliver tonsvis af papirarbejde og kontroller, der skal laves. Der bliver langt mere arbejde for tolderne.

Kræver mere bemanding

Toldernes fagforening kræver mere bemanding til at klare arbejdsbyrden inden udgangen af måneden. Derudover kræver de blandt andet højere nattetillæg.

Selvom der kan komme lange køer i Frankrig efter brexit, forbereder man sig på, at det kan blive endnu værre på Storbritanniens side af grænsen.

- Man prøver at finde ud af, hvor de lange køer skal placeres, og hvordan infrastrukturen skal hænge sammen. Man taler endda om, at militæret skal hjælpe tolderne i en overgangsperiode, siger Kim Bildsøe Lassen.

En politimand guider biler 10 kilometer fra den franske havneby Dunkerque, hvor der også er kilometerlange køer som følge af de seneste dages aktioner. (Foto: Philippe Huguen © Scanpix)

Den franske regering har sagt, at de planlægger at få flere toldere ved grænsen efter skilsmissen mellem Storbritannien og EU. Ved havnen i Calais skal antallet fordobles.

Men det er ifølge tolderne ikke nok.

Og de har grund til at være bekymrede for arbejdsbyrden, vurderer Kim Bilsøe Lassen.

- Det bliver meget besværligt. Det er en meget voldsom mængde varer, der transporteres ad den vej.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk