Kim Bildsøe efter britiske knivdrab: En national nødsituation

I Storbritannien er antallet af unge knivofre i 2019 nu oppe på 21.

Pårørende besøger stedet, hvor 17-årige Jodie blev dræbt. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Jodie Hill var blot 17.

Sammen med sin kæreste gik hun en tur på legepladsen ved Harold Hill i det østlige London, da hun blev antastet af to ukendte drenge. Tilsyneladende uden grund stak de hende i ryggen med en kniv. Hvorfor ved politiet, familien og kæresten stadig ikke. Jodie Hill døde kort tid efter.

En af dagens britiske avisforsider der behandler de mange kvivdrab i Storbritannien.

Yousef Ghaleb Makki blev også blot 17. Han gik på en af de fineste skoler i Manchester, og boede i et af de bedre kvarterer i byen. Lørdag aften blev han stukket i maven med en kniv og døde efterfølgende. To andre 17-årige er anholdt.

'Unge bliver myrdet i hele landet'

De britiske avisers forsider har i weekenden for en gang skyld ikke været præget af brexit, men af den næsten epidemiske kniv-vold, som har ramt landet.

Med weekendens to drab er antallet af unge knivofre i 2019 nu oppe på 21. Den yngste, der har mistet livet, var blot 14 år, og hver dag er der i medierne historier om knivoverfald, sårede og unges frygt, for at det rammer netop dem. Hvilket så igen får dem til at bære en kniv, så de kan beskytte sig selv.

- Unge bliver myrdet i hele landet, og det kan ikke fortsætte, sagde indenrigsminister Sajid Javid efter weekendens nye drab.

  • Efterforskere undersøger området, hvor Jodie Chesney blev slået ihjel. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)
  • Den 17-årige Jodie var ude at gå med sin kæreste, da hun blev antastet af to mænd. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)
  • Venner og pårørende har i weekenden besøgt gerningsstedet. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)
  • To personer er i øjeblikket anholdt i sagen. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)
1 / 4

- Vi prøver at gøre mange ting, men i løbet af den kommende uge vil jeg mødes med politiets ledelse for at finde ud af, hvilke tiltag vi yderligere kan hive fat i.

Et gammelt, voksende problem

Problemet er ikke nyt, knivoverfald har været et kæmpe problem i England og Wales i mange år. Men omfanget er voksende – og skræmmende, fortæller lægen Karim Brohi, der arbejder på forskellige skadestuer i London.

- Antallet af døde er jo forfærdeligt og tragisk, men lige så foruroligende er imidlertid det antal af børn og unge, vi behandler for knivstik – blot uden det har været dødeligt. Det er mange, og det er børn helt ned til 12 år gamle, fortæller Karim Brohi.

Han fortæller også, at hvor de, der skulle behandles for den slags overfald tidligere, var folk i de kriminelle miljøer, så er der i dag ligeså mange børn og unge, som tilsyneladende bare lever i miljøer, hvor bander, vold og overfald er blevet en del af hverdagen.

- Jeg er virkelig foruroliget over, at så mange fortæller, at de bærer kniv, fordi det er nødvendigt for beskyttelse, siger Karim Brohi.

Vold en del af livet

Sådan var det også tidligere for Omar Sharif. Han var bandemedlem i mange år, men arbejder i dag med at oplyse om bandeproblemet og vold.

- Jeg havde en kniv på mig, fordi jeg ville være cool og imponere mine venner. Men jeg må jo også konstatere, at den var nødvendig for at beskytte mig selv, siger Omar Sharif til den britiske TV-station, Channel 4.

Og problemet er også, at den kultur, der præger mange af disse bandemiljøer, involverer vold.

- Det er i den musik, man hører, det en del af de film og serier, man ser. Vold er ikke set ned på som noget forfærdeligt, men som en del af livet, siger Omar Sharif, som opfordrer til, at man laver mere tidlig forebyggelse på skolerne.

Politiet har tidligere sagt, at man har brug for flere folk på gaden, og oppositionen har anklaget regeringen for at skære på politiets bevillinger. Nu kræver både medier og befolkningen imidlertid, at der for alvor gøres en indsats. Der er tale om en national nødsituation, som avisen The Times i dag skriver. Og kravet er, at der bliver gjort noget. Nu.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk