Kim Bildsøe efter Honda-lukning: Britiske forretningsfolk er rasende

Japanske Honda lukker sin bilfabrik i byen Swindon i 2021.

Færdige biler af mærket Honda Civic uden for fabrikken i Swindon. Honda understreger, at lukningen ikke har noget at gøre med det forestående brexit. (Foto: adrian dennis © Scanpix)

Det passer nok ikke helt, når den japanske bilgigant Honda bebuder, at beslutningen om at lukke en bilfabrik i den britiske by Swindon i 2021 ikke handler om brexit, men er et udtryk for generelle globale forandringer.

Det vurderer DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, 38 dage inden Storbritannien forlader EU.

- Selvfølgelig er der noget om det, men den usikkerhed, der hersker i øjeblikket, betyder, at alle store virksomheder har overvejet deres situation. Har man overvejelser om at flytte, så gør man det selvfølgelig nu, siger han.

Ifølge virksomheden selv kan lukningen betyde, at op til 3.500 står til at miste jobbet.

Folk er rasende

Ifølge Kim Bildsøe Lassen oplever han en ekstrem vrede, når han taler med virksomhedsejere rundt omkring i Storbritannien.

- Forretningsfolk er rasende og synes, det er utroligt, at man ikke kan få at vide, hvad man skal gøre med planlægning, varelager og investeringer, som er helt basale elementer i enhver almindelig virksomhed, siger han.

Honda producerer sin populære Civic-model på fabrikken i Swindon. I alt cirka 150.000 biler bliver produceret på fabrikken årligt. (Foto: Franck Robichon © Scanpix)

Derfor overvejer flere virksomheder nu fremtiden, siger Kim Bildsøe Lassen.

- Nogle finder selvfølgelig ud af, at det enten er forkert eller ikke kan lade sig gøre at flytte. Men andre ender også med at trække stikket til Storbritannien.

- Holdningen er, at det, der foregår lige nu, er helt, helt uanstændigt, siger han.

Brexit-diskussionen er en hvepserede

Dagens nyhed om Honda-fabrikkens lukning ærgrer den britiske erhvervsminister, Greg Clark.

- Storbritannien er førende inden for udviklingen af de her teknologier, så det er dybt skuffende, at den her beslutning nu er taget.

- Det er en ødelæggende beslutning for Swindon og Storbritannien, siger erhvervsministeren til nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Kim Bildsøe Lassen har japanske Honda tidligere konkluderet, at et scenarie, hvor Storbritannien og EU ikke ender med en aftale, vil koste virksomheden dyrt.

Alligevel giver det mening, at Honda understreger, at lukningen af Swindon-fabrikken ikke har noget med brexit at gøre.

- Hvis man som virksomhed nævner brexit af den ene eller anden grund, så bliver man hevet ind i en diskussion, som er meget ophedet i Storbritannien. Man risikerer at gøre kunder sure, og det er ingen virksomheder interesseret i, siger Kim Bildsøe Lassen.

Facebook
Twitter