Kim Bildsøe: Farages manøvre er en bombe i den britiske valgkamp

Nigel Farage fra Brexit-partiet vil nu primært stille op i de kredse, hvor Labour står stærkt.

Brexitpartiet vil nu fokusere deres valgkamp på de områder, hvor Labour står stærkest. (Foto: Scott Heppell © Scanpix)

- Brexitpartiet kommer ikke til at udfordre de 317 sæder i parlamentet, som De Konservative vandt ved seneste valg.

Sådan lød det fra Nigel Farage på et vælgermøde for Brexitpartiet tidligere i dag.

Dermed forsøger Nigel Farage aktivt at stikke en kæp i hjulet på Labour. Brexitpartiet vil nemlig fokusere deres valgkamp i de områder, hvor Labour normalt står stærkest.

Storbritannien-korrespondent Kim Bildsøe Lassen vurderer, at Farages udmelding formentlig kommer til at ændre hele den britiske valgkamp.

- Det her er en kæmpe gamechanger. Det er måske den bedste nyhed, Det Konservative Parti kunne få.

Det britiske parlamentsvalg finder sted 12. december.

Kan betyde stærkt mandat til brexit

Brexit har de seneste år fyldt enormt meget i britisk politik - og den igangværende valgkamp er ingen undtagelse.

Premierminister Boris Johnsons store håb er, at partiet vinder flere pladser i parlamentet, så de kan gennemføre brexit på den måde, han ønsker det.

Og det scenarie er nu rykket tættere på med Nigel Farages udmelding, forklarer Kim Bildsøe Lassen.

- Muligheden for at de kan vinde valget og få absolut flertal er steget markant med den udmelding. På den måde ville de få mandat til at gennemføre de ting, de lægger frem, uden at skulle forhandle med andre partier.

Udmeldingen vil formentlig få folk i de givne områder, der ville have stemt på Brexitpartiet til i stedet at stemme på De Konservative. Det vurderer Kim Bildsøe Lassen.

Farage presset til manøvren

Nigel Farage er meget presset. Nogle af dem, der har støttet hans parti finansielt, har således ikke været tilfredse med Farages strategi.

Man har nemlig frygtet, at det vil føre til stemmespild, hvis De Konservative og Brexitpartiet kæmper om de samme stemmer. Det fortæller Kim Bildsøe Lassen.

- Nigel Farage undgår at blive ydmyget, samtidig med at han bevarer en form for politisk indflydelse. Han vil nemlig bruge det her til at få Boris Johnson til at levere et brexit, som Farage kan acceptere.

Frustration hos Labour og Liberaldemokraterne

Boris Johnson har modtaget Nigel Farages udmelding med åbne arme.

- Kun et konservativt flertal kan få brexit gennemført inden slutningen af januar, med den aftale vi har indgået og som er køreklar, lyder det fra den britiske premierminister.

Men hvor De Konservative jubler, er stemningen anderledes dårlig hos Labour og Liberaldemokraterne.

- For en uge siden opfordrede Donald Trump Nigel Farage til at indgå i et samarbejde med Boris Johnson. I dag fik Trump sit ønske opfyldt. Denne Trump-alliance er Thatcherisme (politik under tidligere britisk premierminister Margaret Thatcher, der gik ind for en meget liberal finanspolitik samt udpræget skepsis over for EU, red.) på steroider. Det kan sende 4,4 milliarder kroner ugentligt væk fra vores sundhedssystem til store medicinalvirksomheder. Det skal stoppes. Sådan lyder udmeldingen fra Labour-leder Jeremy Corbyn.

På Twitter var Liberaldemokraternes leder, Jo Swinson, anderledes kortfattet.

- Det Konservative Parti er nu Brexitpartiet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter