Kim Bildsøe: Irerne gør klar til heftig strid om abort

Det er selve ideen om liv og død, irerne skal stemme om, og det betyder stadigvæk meget i Irland, siger DR's korrespondent.

Skal irske kvinder have lov til at få en abort, hvis de ikke ønsker at få barnet, eller skal det også fremover være ulovligt, med mindre den gravides liv er i fare?

Det er spørgsmålet, som irerne skal tage stilling til, når de i slutningen af maj skal stemme om det omstridte abortspørgsmål.

Irland har i dag en af de skrappeste abortlovgivninger i Europa.

Og selvom det romersk-katolske Irland har gennemgået store kulturelle forandringer i de seneste år og er blevet mere liberalt end tidligere, så vil spørgsmålet utvivlsomt vække følelser blandt både aborttilhængerne og modstanderne.

- Det er selve ideen om liv og død, irerne skal tage stilling til, og det betyder stadigvæk meget i Irland, hvor næsten 80 procent af indbyggerne er katolikker, forklarer DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Diskussionen er allerede voldsom nu, men den vil blive meget voldsommere frem mod maj, siger han.

Kritik af aborthykleri

I dag forbyder den irske forfatning abort med mindre kvindernes liv er i fare.

Det er dog lovligt for irere at tage til udlandet for at få foretaget en abort, og det er der ifølge den irske premierminister, Leo Varadkar, tusindvis af kvinder, der gør hvert eneste år.

- Vi ved, at kvinder bestiller abortpiller, som de får tilsendt med posten, for på den måde at afbryde deres graviditeter uden nogen form for lægelig støtte, rådgivning eller tilsyn. Så vi har allerede abort i Irland. Men det er usikkert, ureguleret og ulovligt, sagde premierministeren, der selv går ind for en forfatningsændring, under et pressemøde i går.

Ifølge Kim Bildsøe Lassen er det netop dette ”aborthykleri”, som mange irere ligesom Leo Varadkar gerne vil tage et opgør med.

- Der er mange irske kvinder, der tager til Storbritannien for at få en abort, og det mener de, er hyklerisk. De mener, at det moderne Irland må anerkende, hvad det er for nogle problemstiller, landet lige nu lukker øjnene over for, siger DR-korrespondent.

Lytter til egen samvittighed

Det er dog ikke første gang, at irerne skal tage stilling til det omstridte abortspørgsmål. Ved afstemningerne i henholdsvis 1992 og 2002 stemte et flertal nej til at ændre forfatningen.

Men ifølge de seneste meningsmålinger tegner der sig et klart flertal for at sige ja til abort inden for 12 uger. Det skyldes ifølge Michael Böss, der er lektor ved Aarhus Universitet med speciale i irske og britiske forhold, at Irland har gennemgået nogle omfattende forandringer siden begyndelsen af 1990’erne.

- Det er gradvist kommet en mere liberal holdning blandt irerne, ikke mindst hos de yngre generationer, til en række spørgsmål om folks privat- og seksualliv, siger han og fortsætter:

- Ifølge den seneste måling er det kun hver fjerde, der er imod at ændre abortlovgivningen, og det er et klart udtryk for, at folk lytter mere til deres egen samvittighed en præsternes råd.

Her er abortihængere gået på gaden i den irske hovedstad, Dublin, for at vise deres modstand mod den nuværende lovgivning. Demonstrationen fandt sted sidste år i september. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Scanpix)

Kirken har mistet autoritet

Homoseksualitet var eksempelvis ulovligt i Irland indtil 1993. Siden har irernes holdning ændret sig gevaldigt, og ved en folkeafstemning i 2015 stemte mere end 60 procent af irerne ja til at legalisere homoægteskaber. Landets nuværende premierminister er selv homoseksuel.

Michael Böss er ikke i tvivl om, at den katolske kirke vil kæmpe for et nej til lovændringen. Men irernes respekt for kirken har været faldende siden 1990’erne, hvor en række skandaler inden for kirken om misbrug af børn og unge blev afdækket.

- Irerne mistede respekten for kirken, som ellers havde været afgørende for værdierne i landet, og derfor har den ikke så høj autoritet længere i Irland, siger Michael Böss og fortsætter:

- Derudover er der også sket en sekularisering i Irland, hvor folk har fået et mere liberalt syn på skilsmisse, homoægteskaber og abort.

Facebook
Twitter