Kim Bildsøe: May er gået fra nationens moder til uønsket embedsmand på otte uger

Et skuffende parlamentsvalg, fire terrorangreb og en højhusbrand har været med til at sikre den britiske premierministers historiske nedsmeltning.

Hun er stadig premierminister, men det er også et af de få lyspunkter i Theresa Mays politiske liv lige for tiden. (Foto: SIMON DAWSON / POOL © Scanpix)

For otte uger siden så fremtiden lys ud for den britiske premierminister, Theresa May.

Forude ventede godt nok de vanskelige Brexit-forhandlinger, men den konservative formand havde både et stærkt mandat i sit politiske bagland og befolkningens opbakning.

Men så udskrev hun et valg - og siden er det gået støt ned ad bakke for den erfarne politiker.

- Hun er på ingen tid gået fra at være en politisk superstar, som briterne forventede skulle sidde i 10 år som deres leder, der skulle føre dem stærkt og myndigt igennem de her komplicerede Brexit-forhandlingerne, til at være en administrator, som man lige nu nødtvungent accepterer sidder i Downing Street, fortæller Kim Bildsøe, DR's korrespondent i Storbritannien.

- Det er en historisk nedsmeltning af en politiker, som bare ikke har kunnet levere, hvad der blev krævet af hende, når det gjaldt.

Mødet med virkeligheden

For selvom den stærke, håndfaste og kompromisløse politiker fremstod i et fordelagtigt lys, når hun fra Downing Street 10 satte foden ned overfor EU ("Hellere ingen aftale, end en dårlig aftale"), eller når hun tordnede mod sin politiske modstander, Labours Jeremy Corbyn ("En stemme på ham er en stemme på en koalition af kaos"), så kunne hun ikke klare sig i mødet med Storbritanniens "almindelige mennesker".

Det blev tydeligt allerede tidligt i valgkampen, at mødet med virkeligheden var en for stor mundfuld for den konservative partiformand.

- Der, hvor hun især har svigtet, er, at man slet ikke har en fornemmelse af, at hun aner, hvad det er for et land, hun står i spidsen for. Hun virker som om, hun er helt ude af touch med folks virkelighed.

- Og når man samtidig er konservativ i det her land, så kommer man til at fremstå som om, man slet ikke forstår, hvad det er for nogle ting, folk slås med, fortæller Kim Bildsøe.

Papegøje uden forståelse

Og befolkningen har ikke meget pænt at sige om May - ikke i Finsbury Park, hvor et terrorangreb i forgårs fandt sted foran en moske - eller ved Grenfell Towers, hvor en brand i skrivende stund har kostet 79 mennesker livet - et tal, som forventes at stige.

Begge begivenheder, og Mays reaktion på dem, har sat en tyk, fed streg under Mays manglende evne til at relatere til eller forstå de briter, som ikke er en del af samfundets øverste lag, fortæller Kim Bildsøe.

- Folk kigger på hende som en embedsmand. Den der fornemmelse, som folk fik under valget af en talende papegøje, som bare taler, men ikke føler eller har en konkret fornemmelse af, hvad det er for en nation, hun leder – det er meget tydeligt.

- Der er ingen, der siger noget pænt om hende, der er ikke nogen, der skriver noget pænt om hende – diskussionerne i aviserne handler om, hvor uduelig hun er, og hvornår hun skal skiftes ud. Og det er helt utroligt, fordi for otte uger siden, der var det historien om en premierminister, der var mere populær end Margaret Thatcher, da hun var på sit højeste.

Bedre end katastrofen

Internt i de Konservative, som fik et drag over nakken ved parlamentsvalget for nyligt, er stemningen omkring partiformanden heller ikke noget at skrive hjem om.

Før valget kunne man ikke tvinge et negativt ord ud om partiformanden - men nu er det svært at høre andet. Og selvom mange partikolleger fortsat støtter deres formand udadtil, så er det primært af hensyn til partiet og ikke af begejstring for ledelsen, fortæller Kim Bildsøe.

- De snakker bag hendes ryg, selvom de officielt siger, at de støtter hende. Og det gør de primært, fordi det lige nu ville være en katastrofe for de konservative, hvis der kom et nyt valg.

De ubehagelige overraskelser

Ifølge Kim Bildsøe ser mange af Mays kolleger også gerne, at hun fortsat sidder ved roret ved de kommende Brexit-forhandlinger, hvor briterne formentlig vil få en del ubehagelige overraskelser.

- De kunne i virkeligheden godt tænke sig, at hun også lige tager sig af nogle af de meget vanskelige ting omkring Brexit, som den britiske befolkning skal sluge. Der kommer et kæmpe slagsmål om regningen i forbindelse med at forlade EU, og man har ikke været ærlig overfor befolkningen omkring, hvad det er for en regning, man kommer til at stå med.

- Men når det er sagt, så er der ingen, jeg har talt med i det politiske system, som forestiller sig, at hun sidder længere end et år – og det er kun i funktion som en 'caretaker primeminister'.

Vanskeligt at vende skuden

Det er svært forudsige, om det vil lykkes den konservative premierminister at genvinde sin position i britisk politik og ikke mindst blandt den britiske befolkning. Umiddelbart ser chancerne for det dog ikke særligt gode ud, vurderer Kim Bildsøe.

- Det er svært at se, hvordan hun skal kunne vende det rundt igen. Det er klart, at hvis der kommer et år med et forhandlingsforløb med EU, hvor hun kører det rigtigt godt, så kan det godt være, at hun kan skabt en ny historie om sig selv.

- Men billedet af hende som nationens moder, som kan ende med at sidde i flere generationer – det er væk.

Facebook
Twitter