Kim Bildsøe: May har fået mere tid - men problemerne er de samme

Det er ikke sikkert, at May selv får lov til at lede forhandlingerne, vurderer vores korrespondent.

Den britiske premierminister Theresa May fik, hvad hun var rejst til Bruxelles efter: I nat nikkede EU's stats- og regeringschefer ja til en udsættelse af brexit.

Se en brites reaktion her til morgen på afgørelsen fra i aftes, i videoen ovenfor.

Men det kan være bittersødt at få sin vilje. For hjemme i London står venner og fjender ikke klar med klapsalver.

- Man har fået mere tid. Men problemerne - matematikken i parlamentet - er nøjagtig de samme, vurderer DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

Det er anden gang, at EU giver Storbritannien mere tid til at forlade unionen under ordnede forhold - altså med en skilsmisseaftale. Denne gang har landet fået til 31. oktober til at blive enig om, hvad det vil.

Uden en udsættelse var briterne røget ud af EU allerede i morgen - uden en aftale.

Usikker fremtid

Den ekstra tid, som briterne nu har fået, skal de bruge til at blive enige om, hvilken form for brexit, de ønsker.

Men mere tid er ikke nødvendigvis en mirakelkur, mener Kim Bildsøe Lassen.

- Der er masser af uklarheder og meget lidt, der ligger fast, hvis man ser på det med britiske øjne.

Og det var da også en nedslået Theresa May, som i nat modtog nyheden om den forlængede frist.

- Hun gav med meget klare ord sit parlament skylden for, at man ikke er blevet enige. Parlamentet har tre gange sagt nej til den skilsmisseaftale, som hun har forhandlet på plads.

Rasende bagland

Briterne fik i nat en såkaldt 'fleksibel forlængelse' Det betyder, at de ikke nødvendigvis skal vente yderligere seks måneder med at melde sig ud.

Kan de blive enige om skilsmisseaftale med EU før - står det dem frit for at gå før tid.

Men i London er splittelsen i både Underhuset og Mays egen regering intakt.

- Mays eget regeringsparti er meget fortørnet over det, der sker. Og spørgsmålet er, om det er Theresa May, der kommer til at lede forhandlingerne, når vi når over på den anden side af sommerferien, siger Kim Bildsøe Lassen.

- Det er tankevækkende, at flere end 170 af hendes egne medlemmer stemte nej til, at hun måtte bede om udsættelse til bare slutningen af juni.

- Der er en vrede i det konservative parti, som gør, at hun skal hjem og have fat i en meget klar plan, som tilfredsstiller de mange mennesker, som vil ud af EU i hendes eget parti.

EP-valg kan blive joker

Theresa May havde egentlig 'kun' bedt om en forlængelse indtil 30. juni. Det er umiddelbart inden det nyvalgte Europa-Parlament træder til.

Den nye aftale betyder, at briterne skal afholde europaparlamentsvalg - hvis de altså ikke har godkendt skilsmisseaftalen inden valget i slutningen af maj.

Og den udsigt kan måske lokke nogle britiske parlamentarikere til at genoverveje skilsmisseaftalen.

- Når man en aftale inden den valget den 23. maj, så kan man nå at hoppe ud inden. Ellers skal man gennemføre et europaparlamentsvalg. Og det kan blive en total katastrofe for det konservative parti. Og det kan også blive et kæmpe problem for Labour.

- Måske kan det skabe en eller anden dynamik.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter