Kim Bildsøe: Theresa May ofrer sig for stemmer til sin aftale - men det virker ikke

Indtil videre har May ikke de nødvendige stemmer for sin brexitplan.

Theresa May erklærede sig i dag klar til at overlade de videre forhandlinger til en anden, hvis hendes parlamentskolleger til gengæld lover at stemme for hendes aftale. (Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS)

Storbritanniens premierminister, Theresa May, præsenterede tidligere på dagen et forslag til en byttehandel.

Hun lover at træde tilbage, hvis hendes parlamentskolleger til gengæld lover at stemme for hendes brexitplan.

Når Theresa Mays afgang potentielt kan overtale flere ellers store modstandere af hendes plan, så er det fordi, det giver dem en mulighed for at få en anden i hendes stol.

Det fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Det er for at sikre, at det bliver en mere hårdkogt brexittilhænger i front. Folkene her siger, at hvis vi kan få sådan en på plads til at forhandle fremtiden for os, så kan vi måske godt leve med Mays aftale, selv om vi synes, den er dårlig.

DUP's formand Arlene Foster og viceformand Nigel Dodds. Theresa May er dybt afhængig af netop de tos støtte. (Foto: Clodagh Kilcoyne)

Støttepartiet, der ikke støtter

Og noget kunne tyde på, at Theresa Mays løfte kan udløse en ny og hidtil uset støtte til hendes plan.

Et stort antal partifæller til premierministeren har nemlig erklæret sig klar til at skifte mening og stemme for aftalen for første gang efter premierministerens løfte om at træde tilbage.

Blandt andet tidligere udenrigsminister Boris Johnson har erklæret, at han nu er klar til at stemme for aftalen.

Men, for der er vanen tro et men, May-regeringens nordirske støtteparti, Democratic Unionist Party, har derimod afvist at stemme for i en officiel udtalelse.

Partiet har kun 10 ud af 650 mandater i Underhuset, men alligevel kan DUP's manglende støtte ende med at spænde endegyldigt ben for Mays brexitplan.

Det fortæller Kim Bildsøe Lassen.

- Hele matematikken ser bare rigtig vanskelig ud, også selvom hun har tilbudt at forlade sin post, hvis det skal være prisen. Det ser vanskeligt ud at få den her aftale igennem.

DUP begrunder sin manglende støtte med, at aftalen stadig rummer det såkaldte 'backstop', som partiet fra starten har erklæret, at man ikke kan acceptere.

Kan være hurtigt ude

Theresa Mays udmelding kom som en stor overraskelse, for selv om det britiske underhus havde planlagt en travl dag, var det ikke premierministerens tilbagetræden, der var på dagsordenen.

- Jeg er forberedt på at forlade dette job tidligere end planlagt for at gøre, hvad der er rigtigt for vores land og vores parti, lød det fra Theresa May.

- Men før at jeg kan gøre det, så skal vi afslutte opgaven.

Premierministeren nævnte ingen dato for, hvornår hun vil træde tilbage, men ifølge Kim Bildsøe Lassen kan det gå stærkt.

- Hvis det går, som hun håber, så vedtager man hendes aftale på fredag og så træder Storbritannien ud af EU den 22. maj, hvor hun så også vil gå af, siger han.

Det kan være oplagt at se Theresa Mays tilbud om at træde tilbage som en stor ofring i brexits navn, men sådan er det ikke helt, fortæller Kim Bildsøe Lassen.

Der er en voksende brexitmodstand i Storbritannien. Alligevel stemte Underhuset imod et forslag om at lade briterne stemme om en eventuel brexitaftale. (Foto: TOLGA AKMEN © AFP or licensors)

- Hendes position i partiet er i forvejen så svag, at det er et spørgsmål, om hun ikke alligevel var blevet fjernet på en eller måde, når det hele var overstået.

Alle forslag nedstemt

Theresa May håber alligevel, at hun kan få overtalt Underhuset til at stemme for sin aftale ved at træde tilbage.

Og hun har travlt.

Skilsmisseaftalen skal nemlig være vedtaget i denne uge, hvis Storbritannien skal kvalificere sig til at træde ud af EU den 22. maj. Hvis ikke de britiske parlamentarikere bliver enige i denne uge, forlader Storbritannien EU allerede den 12. april.

Men mens Theresa Mays tid er ved at rinde ud, har Underhuset her til aften stemt om otte forskellige alternativer til netop Mays plan.

Underhuset stemte nej til samtlige otte forslag. Det gjaldt både forslaget om at aflyse brexit, forslaget om at lade briterne stemme igen og forslagene om forskellige modeller for brexit.

Afstemningen er ikke juridisk bindende, men skulle give et indtryk af, hvilken retning Underhuset gerne vil tage brexitforhandlingen i.

Underhuset tager stilling til Theresa Mays plan - endnu en gang - på fredag.

Sådan ser de næste uger ud i brexitland:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter