Kim Jong-un varsler en 'ny æra' efter historisk besøg i Kina

Nordkoreas diktator fik en storslået velkomst i Beijing og takker i et brev.

Se modtagelsen af Kim Jong-un i Kina i videoen.

Kim Jong-un har sendt et takkebrev til den kinesiske præsident Xi Jingping, efter Nordkoreas leder er kommet sikkert hjem igen efter et besøg i Kina.

I brevet udtrykker Kim Jong-un sin "store taknemmelighed" over invitationen fra Xi Jingping og varsler en "ny æra" i forholdet mellem de to lande.

Mødet i Kina blev afviklet i dybeste hemmelighed. Først da Nordkoreas diktator var ude af landet igen, blev besøget officielt bekræftet.

Overfor det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua siger Kim, at han og Kinas præsident blandt andet talte om, hvordan de kunne "opretholde fred og stabilitet på den koreanske halvø".

Mødet med Trump

Kim Jong-uns besøg i Beijing er et led i forberedelserne til to historiske topmøder, som diktatoren har i kalenderen i nærmeste fremtid: Et møde med Sydkoreas præsident Moon Jae-in i næste måned, og derefter med USA's Donald Trump.

- Kim Jong-un og Xi Jingping har skullet koordinere deres holdninger til de to møder. De har længe ikke haft fælles fodslag, og jeg tror, at Xi Jingping længe har haft et ønske om at fortælle Kim Jong-un, som han betragter som sin undersåt, hvad han skal sige på møderne, vurderer DR Nyheders Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

Kursskifte

Korrespondenten og andre analytikere hæfter sig ved Nordkoreas markante kursskifte fra 2017, da landet gennemførte en stribe test af missiler og atomvåben på trods af omverdenens - også Kinas - fordømmelse.

Nu er Kim Jong-un pludselig blevet en rejsende i fred på den koreanske halvø, skriver CNN.

- Kim Jong-un har gentaget, at han ønsker et Korea uden atomvåben. Men mødet har nok i virkeligheden mest handlet om at gøre Kina glad igen, så kineserne måske ikke håndhæver de sanktioner, der er overfor Nordkorea, så hårdt som Kina rent faktisk har gjort det seneste år, siger Philip Khokhar.

Kina tegner sig for 90 procent af Nordkoreas handel med omverdenen, ligesom kineserne leverer fødevarehjælp og energi til den isolerede stat.

Kim Jong-uns brev til Xi Jingping

Efter jeg med succes har gennemført mit første besøg til Kina, vores tætte naboland, og er vendt hjem, vil jeg udtrykke min store taknemmelighed overfor jer, den centrale Beijing-regering og Kinas befolkning, for jeres hjertevarme gæstfrihed.

Vores første møde kom på et kritisk tidspunkt, hvor de to socialistiske nationer begynder på en rejse mod ny forbedring. Dette vil være en milepæl i udviklingen af det traditionel tætte forhold mellem Nordkorea og Kina, så det kommer til bedre at passe til kravene i den nye æra.

Jeg er tilfreds med, at vi blev enige om de emner, som interesserer os begge, og relationerne mellem Nordkorea og Kina, som vi har arvet fra vores revolutionære forfædre, vil fortsat styrkes og forbedres for at opfylde vores gensidige interesser.

Jeg ønsker mit broderland Kina stor succes under ledelsen af kommunistpartiets centralkomite, som De udgør kernen i, og godt helbred.

Kilde: CNN