Tema Nordkoreas missiltrussel

Kim Jong-un: Vi er tæt på at teste interkontinentalt missil

Nordkoreas diktator siger i nytårstale, at hans land er meget tæt på at teste et interkontinentalt missil.

Den nordkoreanske diktator Kim Jong-un har holdt nytårstale. Billedet er offentliggjort af det statsstyrede nyhedsbureau KCNA. (Foto: KCNA © Scanpix)

Diktator Kim Jong-un siger i en nytårstale, at Nordkorea er tæt på at kunne foretage en test med et interkontinentalt missil (ICBM).

Der er tale om missiler, som kan nå fra ét kontinent til et andet med atomsprænghoveder.

- Forskningen og udviklingen af topmoderne våbenudstyr skrider aktivt frem, og forberedelsen til en ICBM-rakettest er i sidste fase, siger diktatoren i nytårstalen, der er blevet vist på nordkoreansk tv.

Underlagt FN-sanktioner

I 2016 testede Nordkorea i hidtil uset tempo langtrækkende missiler, men flere eksperter har vurderet, at landet stadig er flere år fra at udvikle ICBM-missiler, der kan udstyres med atomsprænghoveder, som eksempelvis kan nå USA.

Nordkorea har siden 2006 været underlagt FN-sanktioner på grund af dets test med atomsprængninger og ballistiske missiler.

Sanktionerne blev skærpet i december, efter at Nordkorea 9. september foretog endnu en atomprøvesprængning, som var den hidtil største i landet.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at minimumsrækkevidden for et ICBM-missil er 5.500 kilometer, mens nogle er designet til at ramme mål op til 9.000 kilometer væk.

Et ballistisk missil defineres som et missil med en rækkevidde på mellem 1.000-3.000 kilometer.

Otte testaffyringer

I 2016 gennemførte Nordkorea otte testaffyringer med ballistiske missiler med en rækkevidde på 3.000 kilometer, som kan udgøre en fare for Sydkorea og Japan.

Men kun én af de otte affyringer i fjor blev en succes.

Hvis Nordkorea med succes gennemfører en test med et ICBM-missil, så vil det markere et betydeligt skridt fremad for det hemmelige våbenprogram i landet.

Sydkorea har afvist at kommentere oplysningerne om, at Nordkorea muligvis vil teste et ICBM-missil.

/ritzau/Reuters