(© AFP/Ritzau Scanpix)

Kim Jong-un viser datter frem for anden gang - er det et tegn på, at hun skal overtage magten?

For lidt over en uge siden mødte verden for første gang den nordkoreanske leders datter. Den 19. november tog Kim Jong-un nemlig sin datter og kone med til en missilaffyring.

Det var første gang, at det officielt blev bekræftet, at Kim Jong-un har en datter. Det formodes, at han har tre børn, der er født i 2010, 2013 og 2017, men det er ikke officielt bekræftet.

I dag fejrede det nordkoreanske militær og det forskerhold, der stod bag den forrige missilaffyring, eftersigende den vellykkede affyring. Og endnu en gang havde han sin datter, der formodes at være den mellemste datter ved navn Ju Ae, med sig.

Betyder det, at hun bliver kørt i stilling til at overtage posten efter sin far? Hvad er det for et signal, han gerne vil sende?

Vi har endnu en gang bedt Camilla Nørup Sørensen, der forsker i østasiatisk sikkerhedspolitik ved Forsvarsakademiet, om at gøre os klogere på, hvorfor vi to gange på lidt over en uge får datteren, som indtil nu har været skjult for omverdenen, at se.

 • "Det her bekræfter det formål, vi pegede på, da hun blev vist frem første gang. At hun bliver kørt i stilling til at overtage efter Kim Jong-un," forklarer Camilla Nørup Sørensen. "Vi kan dog aldrig vide os sikker, når det handler om magtforhold- og dynamikker i den nordkoreanske elite, men meget tyder på, at hun, som det er nu, er den, han ser som sin efterfølger." (© AFP/Ritzau Scanpix)
  1 / 10
 • "Det er ikke lige så bemærkelsesværdigt som første gang, men det er stadig bemærkelsesværdigt. Især fordi han endnu en gang viser hende frem i sammenhæng med udvikling af det nordkoreanske atomvåben- og missilprogram. Han kunne jo have valgt åbningen af en fabrik, men her sender han et klart budskab." (© Kcna/EPA/Ritzau Scanpix)
  2 / 10
 • "Det usædvanlige ved det er også, at det er en datter, og ikke en søn, der bliver gjort klar til at overtage, fordi styret generelt er mandsdomineret. Det er ikke noget nyt, at det ikke er det ældste barn – det var Kim Jong-un heller ikke. Traditionen er, at den med størst lederpotentiale udpeges, hvilket i det nordkoreanske system også betyder, den mest nådesløse. Og det tyder på, at datteren, som antages at hedde Ju Ae, er den udpegede for nuværende." (© AFP/Ritzau Scanpix)
  3 / 10
 • "Ved at vise hende frem på den her måde knytter han sin datter til Nordkoreas atomvåben- og missilprogram og sender et budskab, om at det nordkoreanske regime fremadrettet ikke kommer til at opgive det," lyder det fra Camilla Nørup Sørensen. "Han siger nærmest ’I kan godt glemme det, for her kommer ikke til at ske nogle ændringer’ til resten af verden. Han siger altså, at Nordkorea er en atomvåbenstat, og det kommer til at fortsætte." (© Kcna/Reuters/Ritzau Scanpix)
  4 / 10
 • "Der er sket en klar ændring siden de første billeder. Denne gang er hun mere officiel og klædt helt i sort. Hun skulle også have trykket soldaters hænder, og på billederne kan man se hende klappe under ceremonien. Hun fremstår mere som hans højre hånd eller assistent. Fremtoningen støtter op om, at hun er i lære hos ham, og at hun er hans fortrolige." (© AFP/Ritzau Scanpix)
  5 / 10
 • "Sidste gang så vi en intimitet mellem far og datter, som ellers har været meget uset i Nordkorea. Den er der skruet ned for denne gang. De taler stadig sammen og går tæt sammen, men det er mere officielt. Denne gang er moderen heller ikke med. Datteren fremstår som hans højre hånd, på samme måde som vi før har set søsteren gøre det." (© AFP/Ritzau Scanpix)
  6 / 10
 • "Det nordkoreanske statsmedie KCNA er begyndt at sige 'højst elskede' i stedet for 'elskede', som de gjorde, da de første billeder kom frem. Det er helt sikkert tilrettelagt for at vise, at hun er den udvalgte. Hun er den, der er mest værdsat, og den, der skal overtage efter Kim Jong-un – selvom der kan gå lang tid," lyder det fra Camilla Nørup Sørensen. (© Kcna/EPA/Ritzau Scanpix)
  7 / 10
 • "Det her med, at hun bliver kørt i stilling som 10-årig er markant anderledes. Det har man aldrig set før. Kim Jong-un var stort set ikke i Nordkorea, inden han overtog efter Kim Jong-il, og han var derfor nærmest ukendt både i den nordkoreanske elite og i omverdenen. Sådan har det generelt været med Kim-familien, og det skyldes nok særligt en paranoid frygt for, at familien vil blive mål for et attentat eller lignende." (© AFP/Ritzau Scanpix)
  8 / 10
 • "Det undrer mange, at man pludselig løfter sløret for familien, fordi Kim-regimet ellers har været så hemmelighedsfuld," fortæller Camilla Nørup Sørensen. "Et budskab, der kan ligge bag, er, at Kim Jong Un også er menneskelig og dermed gøre op med billede af ham som et slags overmenneske hævet over almindelige mennesker eller som en forfærdelig, nådesløs diktator. Det kan være et forsøg på at gøre op med det og i stedet vise en helt almindelig familierelation med ømhed overfor sin datter." (© Kcna/Reuters/Ritzau Scanpix)
  9 / 10
 • "Vi skal nok godt forvente at se mere til Kim Jong-uns datter. Hun vil nok oftere være med sin far til arrangementer, men hun vil ikke være med hver gang. Det kan også være, at hun helt forsvinder igen – man ved aldrig med Nordkorea. Men mit bud er, at vi kommer til at se hende oftere fremover." (© AFP/Ritzau Scanpix)
  10 / 10