Kim Jong-uns søster viser sig igen efter atom-fiasko

Søsteren overværede kæmpe gymnastikshow, som bagefter fik hård kritik af Kim Jong-un.

Kim Jong-uns søster Kim Yo-jong (længst til venstre) klapper ved åbningen af Arirang Festivalen i Nordkorea. (Foto: KCNA Via KNS © Scanpix)

For første gang i 50 dage har diktatoren i Nordkorea Kim Jong-uns indflydelsesrige søster Kim Yo-jong vist sig offentligt.

Søsteren sad i æreslogen, da Kim Jong-un deltog i åbningen af Arirang Festivalen - en kæmpe gymnastikbegivenhed, der afvikles i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang.

Kim Yo-jong spillede en meget fremtrædende rolle i Nordkoreas atomforhandlinger med USA, der kuldsejlende i februar. Hendes lange fravær har ført til spekulationer om, at hun var en del af en større gruppe nordkoreanske topfolk, som er blevet straffet for de mislykkede forhandlinger.

Kim Yo-jong var sin brors sekundant ved topmødet med Donald Trump i Singapore i juni 2018. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

En sydkoreansk avis skrev endda, at flere af atomforhandlerne var blevet henrettet, mens delegationens chefforhandler var sendt i arbejdslejr. Siden er chefforhandleren, Kim Yong-chol, dog dukket op igen, og tv-stationen CNN oplyser i dag, at to andre embedsmænd, der skulle være henrettet, stadig er i live. De to sidstnævnte befinder sig dog "i de nordkoreanske myndigheders varetægt."

Selvom Kim Yo-jong nu er tilbage i rampelyset, kan der dog være noget som tyder på, at hun har mistet sin fremtrædende position i Nordkoreas politbureau, siger en Nordkorea-ekspert til NK News.

Et billede fra åbningen af Arirang Festivalen mandag aften. (Foto: KCNA Via KNS © Scanpix)

Hård kritik af show

Arirang Festivalen, som altså havde Kim Yo-jong blandt tilskuerne, er anerkendt af Guinness Rekordbog som verdens største gymnastikbegivenhed.

Mange tusinde idrætsudøvere deltager i det kolossale arrangement, der afvikles over flere måneder i Pyongyang.

Festivalen er især kendt for storslåede masseoptrædener på 1. Maj Stadionet, hvor tusinder af gymnaster og artister skaber tableauer, der hylder Nordkoreas historie og bedrifter.

Særlig berømt er en tribunestadion, hvor skoleelever med ufattelig præcision skaber billeder og propagandaskilte ved hjælp af farvede plader.

Se en video fra Arirang Festivalen i 2013:

Umiddelbart fulgte åbningsceremonien i Pyongyang skabelonen fra tidligere år, men Kim Jong-un var dog decideret skuffet.

Det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA oplyser, at diktatoren havde "ringet til showets skabere og kritiseret dem hårdt for forfejlet skaberånd og uansvarlige arbejdsmoral", skriver The Guardian.

Showet på 1. Maj Stadionet bliver fulgt tæt af analytikere, der leder efter fingerpeg om regimets prioriteter. De holder for eksempel øje med, om der bliver lagt vægt på økonomisk fremgang eller landets militære formåen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter