Kimer og Bildsøe: I England og Rusland reagerer man vidt forskelligt på nyt om Salisbury

Britisk politi mener, at to medlemmer af efterretningstjenesten, GRU, står bag nervegift-angreb i Salisbury.

(Arkiv) To teknikkere leder efter spor af nervegiften, Novichok, foran familien Skripals hus i Salisbury. (Foto: © Ben Stansall, Scanpix)

Det var russiske GRU-efterretningsmedlemmer, der stod bag nervegiftangrebet på eks-spionen Sergej Skripal og hans datter, Julia.

Det siger Storbritanniens premierminister, Theresa May, ved en tale i det britiske parlament i dag på baggrund af "tilstrækkelige beviser" fra politiet, Scotland Yard.

Angrebet kostede en - angiveligt - tilfældig kvinde livet. Men russerne og briterne har hele tiden set meget forskelligt på angrebet.

DR Nyheder korrespondenter for henholdsvis Rusland og Storbritannien, nemlig Matilde Kimer og Kim Bildsøe Lassen, har fulgt reaktionerne på Theresa Mays udmelding.

Ifølge Matilde Kimer har russernes reaktion været næsten ikke-eksisterende. Rusland har fra begyndelsen konsekvent afvist beskyldningerne om at stå bag angrebet. I dag kunne talsmand for det russiske udenrigsministerium, Maria Zakharova, tilføje, at de aldrig har hørt om de to mænd, og at der er tale om manipulerede oplysninger fra briternes side.

- Maria Zakharova har givet en meget kort kommentar. Hun siger, at de har set det, som de britiske myndigheder har delt i dag, og at man håber, at ordensmagten gør deres arbejde. Men Zakharova siger også, at efterretningerne "siger os ikke noget. Vi kender ikke til de to." Punktum, siger Matilde Kimer og bemærker:

- Der er ikke et ord om det omfattende billedmateriale, eller at de to eftersigende er indrejst til Storbritannien på falske pas.

Billeder af de eftersøgte

De britiske myndigheder arbejder med en teori om, at de to navngivne GRU-efterretningsagenter, Alexander Petrov og Ruslan Boshirov, bruger falske identiteter. Kim Bildsøe Lassen uddyber:

- Britisk politiet har opfordret folk i hele verden til at fortælle, hvem de her to mennesker er. Der er ingen, der tror på, at det er deres rigtige identiteter, de har brugt til at rejse ind, siger han og fortsætter:

- Det her betyder, at farcen på sin vis får en ende. Det betyder meget, at regeringen nu fremlægger noget mere håndfast dokumentation for deres anklager om, at russerne stod bag.

På billedet ses Alexander Petrov (th) and Ruslan Boshirov på en gade i Salibury på dagen, hvor Sergej Skripal og hans datter, Yulia, kom i kontakt med nervegassen, Novichok. (Foto: © ho, Scanpix)

I formiddags offentliggjorde Scotland Yard billeder af de eftersøgte russerne, men det var først, da Theresa May holdt sin tale i parlamentet ud på eftermiddagen, at det kom frem, at de to russere er medlemmer af den russiske efteretningstjeneste, GRU.

- Der gik et sug gennem salen. Politiets materiale viser, hvor alvorlig denne her sag er; en fremmed efterretningtjeneste har efter sigende sendt to mænd ind i Storbritannien for at slå en mand ihjel, siger Kim Bildsøe Lassen.

Briterne har bedt om et møde i FNs Sikkerhedsråd i morgen torsdag, hvor de vil opdatere medlemmerne af sikkerhedsrådet - herunder Rusland - om deres efterforskning i forbindelse med nervegift-angrebet.

Men allerede nu er det klart, at Rusland og Storbritannien ser meget forskelligt på angrebet. Storbritannien har hele tiden peget på Rusland som den skyldige part, da Sergej Skripal var tidligere russisk dobbeltagent, der spionerede for England. Han kom til England som led i en udveksling.

Morbid, russisk humor

Rusland har hele tiden afvist anklagerne på deres helt egen måde. Det russiske udenrigsministerium delte i umiddelbar forlængelse af angrebet et billede af regnvejr på deres Facebook-profil. Hertil spurgte ministeriet retorisk: "er det så også vores skyld?"

Og russerne har igen i dag forsøgt at bruge humor til at distancere sig fra angrebet. På Facebook har udenrigsministeriet delt en video, hvor Theresa May danser en akavet, høflig, afrikansk stammedans sammen med en video, hvor ministeriets talskvinde, Maria Zakharova, danser en kende mere let til bens til et presse-arrangement.

Skærmbillede af Facebook-opslag fra det russiske Udenrigsministerium. (Foto: © Russian Foreign Ministry - МИД России)

- Det er en meget anerledes strategi for at sige det mildt. Altså der er tale om et mordforsøg. Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvorfor de gør som, de gør. Men jeg kan konstatere, at man synes, at den rigtige reaktion på anklagerne er med morsomheder, siger Matilde Kimer.

Nærmest stik modsat har reaktionerne været i Storbritannien. Kim Bildsøe Lassen forklarer, at briterne har ventet med stor spænding på, at myndighederne fremlagde mere konkrete beviser mod russerne;

- Det er et bevis på - vil briterne mene - at deres efterretningssystem fungerer. Man har kortlagt, hvor de to boede, hvordan de var på rekognoscering, hvordan de kom rundt med offentlig transport, og hvordan de ankom til og forlod landet. Det viser, at Storbritannien er et samfund, der baserer sig på lov or orden, siger han.

De britiske myndigheder vil ikke kræve de to mænd udleveret fra Rusland, da landet ikke udleverer statsborgere til retsforfølgelse i andre lande.