Kina advarer: Nyt virus smitter fra menneske til menneske

Seks personer har mistet livet, og næsten 300 er smittet med ny coronavirus.

Næsten 300 personer er blevet smittet af virusset, som der ikke er en vaccine mod. (Foto: © Darley Shen, Scanpix)

De kinesiske myndigheder bekræfter nu, at den relativt nyopståede coronavirus, der menes at stamme fra millionbyen Wuhan, kan smitte fra menneske til menneske.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer, der citerer kinesisk stats-tv, hvor det også lyder, at den nye udmelding fra Kina indikerer, at virusset kan sprede sig hurtigere end først antaget.

Indtil nu har de kinesiske myndigheder udelukkende bekræftet, at coronavirusset smitter fra dyr til mennesker.

Zhong Nanshan, der er leder af den gruppe, den kinesiske regering har nedsat til at håndtere bekæmpelsen af udbruddet, siger til kinesisk stats-tv, at to personer fra Guangdong-provinsen i det sydlige Kina er blevet smittet af familiemedlemmer.

Desuden er medicinsk personale også blevet smittet, lyder det.

Ligeledes er det i dag også kommet frem, at i alt seks personer har mistet livet på grund af virusset, som giver en form for lungebetændelse. Det skriver Reuters.

Næsten 300 personer er blevet smittet, og der er registreret tilfælde i Thailand, Japan og Sydkorea ud over Kina, siden de første registrerede tilfælde tidligere i januar.

Zhong Nanshan har bekræftet, at coronavirusset kan smitte mellem mennesker. (Foto: © Str, Scanpix)

Hos Statens Serum Institut i Danmark holder man øje med situationen og den seneste udmelding.

- Tidligere fik vi at vide, at det kun var personer, der havde besøgt et bestemt marked, der var blevet smittet, formentlig ved kontakt til dyr.

- Men hvis det viser sig, at virus kan smitte fra mennesker til mennesker, ændrer det sagen, siger overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard til Ritzau.

Mand ankommet til Australien holdes i karantæne

En hel verden holder øje med situationen og i flere lande screener lufthavnspersonale alle passagerer, som kommer fra den kinesiske storby Wuhan. Det er i denne by, hvor smittekilden menes at stamme fra.

Australien er blandt de lande, som tager sine forholdsregler, skriver Reuters.

- Du kan ikke fuldstændigt forhindre spredning af en sygdom ind i landet. Inkubationstiden er sandsynligvis en uge, siger professor Brendan Murphy, der er den australske regerings øverste rådgiver.

Screeningen begynder torsdag i Sydneys internationale lufthavn, hvortil der ugentligt ankommer tre fly direkte fra Wuhan.

Australien har muligvis også fået virusset helt tæt inde på livet. I Brisbane bliver en mand, der har været i Wuhan, holdt i karantæne i sit hjem, fordi han har vist symptomer på at være smittet med virusset.

I flere andre lande som Thailand, Kina, Singapore, USA og Japan bliver indrejsende fra Wuhan også tjekket for, om de bærer virusset.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har indkaldt til hastemøde i morgen på grund af virusudbruddet.