Kina: Ændring i USA's Taiwan-politik kan stoppe samarbejde

Det kinesiske udenrigsministerium advarer Donald Trump mod at ændre USA's politik over for Kina.

Donald Trumps seneste udtalelser om krav om kinesiske indrømmelser møder nu kinesisk kritik. (Foto: GREG BAKER © Scanpix)

Det skaber "alvorlige bekymringer" i Kina, at Donald Trump ikke vil love at holde fast i USA's såkaldte et-Kina-politik i forhold til Taiwan.

Den kommende amerikanske præsident har i et interview med Fox News krævet indrømmelser på handelsområdet, hvis ikke amerikanerne skal skifte standpunkt.

Udtalelserne kommer, efter at Trump også har brudt diplomatiske traditioner og talt i telefon med Taiwans præsident.

Der er tale om et meget ømtåleligt emne, da Kina betragter Taiwan som en kinesisk udbryderprovins.

Geng Shuang, talsmand for Kinas udenrigsministerium, siger, at amerikansk-kinesisk samarbejde er "udelukket", hvis ikke USA anerkender Kinas kerneinteresser i Taiwan.

- Kina har noteret meldingen og udtrykker alvorlig bekymring i forhold til den. Jeg vil gerne understrege, at Taiwan-emnet vedrører Kinas suverænitet og territoriale integritet og er en del af Kinas kerneinteresser, siger talsmanden.

- En fastholdelse af et-Kina-princippet er det politiske fundament for at udvikle båndene mellem Kina og USA. Hvis dette fundament beskadiges, så er den sunde udvikling i relationerne mellem Kina og USA udelukket, siger Geng Shuang.

USA's et-Kina-politik går ud på, at amerikanerne officielt regner regeringen i Beijing som den eneste lovlige kinesiske regering. Det betyder, at USA ser Taiwan som en del af Kina.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter