Kina afgør FN's sanktioner mod Nordkorea

Kina vil have Nordkorea til at stoppe udviklingen af atomvåben, men en ekspert vurderer, at sanktionerne bliver begrænsede. Kina frygter nemlig for følgerne af et kollapset Nordkorea.

(Foto: Peter Parks © Scanpix)

USA og Japan vil gennem FN's Sikkerhedsråd indføre en række sanktioner overfor Nordkorea, efter at landet i går foretog en atomprøvesprængning.

En handling, som den internationale verden efterfølgende fordømte.

Men Kina er naboland til Nordkorea, og da landet samtidig har vetoret i rådet, spiller Kina en hovedrolle, når det afgøres, hvordan FN kan agere.

I dag siger den kinesiske udenrigsminister, at USA burde svare igen med en "passende aktion" mod Nordkorea. Han vil dog ikke uddybe, hvad aktionen skulle bestå af.

Frygter flygtningestrøm

Men Kina vil sandsynligvis kun gå med til at indføre begrænsede sanktioner.

Professor Kjeld Erik Brødsgaard fra Handelshøjskolen i København mener ikke, at Kina vil tillade sanktioner, der kan få det kommunistiske styre i Nordkorea til at kollapse.

- Hvis styret i Nordkorea bryder sammen, vil Kina have et kæmpemæssigt problem ved sin grænse. De to lande deler en grænse på omkring 1000 kilometer, og Kina vil frygte, at der vil være en meget kraftig flygtningestrøm til Kina, siger han til Radioavisen.

Forenet Korea

Desuden vil Kina få et stort sikkerhedspolitisk problem, hvis Nordkorea kollapser, siger Kjeld Erik Brødsgaard.

- For hvad er så scenariet? Er det et forenet Korea med atomvåben domineret af USA, eller er det et Korea, der er allieret med Japan, siger han.

Og hvad er det for et Korea, der vil opstå, spørger Kjeld Erik Brødsgaard.

De sanktioner, som USA og Japan ønsker at indføre, er indefrysning af nordkoreansk valuta i udenlandske banker og blokering af al international fly- og skibstrafik til Nordkorea.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:534d898ca11f9d14d056dfde

Facebook
Twitter