Kina anklager Sverige for politibrutalitet efter turister blev fjernet fra vandrehjem

Episoden følger i kølvandet på flere diplomatiske tvister imellem de to lande.

Det svenske flag i den gamle bydel i Stockholm. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)

Kinesiske turister i Sverige bør tage sig i agt over for det lokale politi.

Sådan lyder advarslen fra den kinesiske ambassade i Stockholm, efter politiet fjernede en kinesisk mand og hans forældre fra lobbyen på et vandrehjem i den svenske hovedstad.

Ambassaden er ’bekymret og forarget' over opførslen og fortæller videre, at ’politiet udsatte kinesiske medborgere for livsfare og overtrådte grundlæggende menneskerettigheder.’

Efterladt på kirkegård med 'vilde dyr'

Scenen udspillede sig omkring midnat den 2. september. Vandrehjemmets leder fortæller til avisen Aftonbladet, at de kinesiske besøgende havde taget fejl af datoerne, da de ville tjekke ind.

De blev derfor bedt om at forlade stedet, da det var fuldt booket den nat.

Men turisterne nægtede og opførte truende over for personalet, fortæller chefen. Til sidst blev politiet tilkaldt.

Kinesiske medier har bragt optagelser af episoden. Blandt andet ses en af mændene blive båret væk af to kvindelige betjente, imens en anden mand råber ’dette er mord’ på engelsk med kinesisk accent.

Billeder fra hændelsen er også blevet vist på en anonym Twitter-konto.

Episoden har fået massiv omtale i Kina. En person ved navn Zeng fortæller, at familien blev efterladt af politiet på en mørk og kold kirkegård, hvor de kunne høre vilde dyr.

Efter at have rystet af kulde i en halv time fik familien hjælp af forbipasserende til at vende tilbage til centrum, skriver kinesiske medier.

Kina kræver betjente straffet

En lederartikel i den kinesiske regeringsavis ’Global Times’ kalder det svenske politis opførsel ’chokerende.’

Også på de sociale medier får historien opmærksomhed. På tjenesten Weibo har søgetermen ’kinesiske turister mishandlet af det svenske politi’ fået mere end 130 millioner visninger ifølge The Guardian.

Det kinesiske udenrigsministerium har nu henvendt sig til den svenske regering på baggrund af episoden.

Kineserne opfordrer regeringen til at undersøge episoden og straffe politiet. Desuden lyder en opfordring til at kompensere og undskylde over for de kinesiske turister.

Det svenske udenrigsministerium forsikrer dog, at landet er sikkert for kinesiske turister.

'Kinesisk overreaktion'

Kritikken mod Sverige tog efter for alvor fart, efter at Dalai Lama den 12. september besøgte Malmø, fortæller programmet Ekot på Sveriges Radio. Det kinesiske styre har længe haft et anstrengt forhold til den åndelige tibetanske leder.

Relationerne mellem Kina og Sverige belastes også af kinesernes tilbageholdelse af forfatteren Gui Minhai, som flygtede til Sverige i 1989. Han blev bortført på en ferierejse i Thailand i 2015 og bliver nu holdt tilbage i Kina uden at have været stillet for en dommer. Sverige kræver, at forfatteren løslades.

Forsker i statskundskab ved Uppsala Universitet, Oscar Almén, mener, at der er tale om en kinesisk overreaktion, fortæller han til nyhedsbureauet TT.

- Man får den tanke, at det har noget med Sveriges og Kinas relation at gøre. Spørgsmålet om Gui Minhai simrer under overfladet, men det er kun kineserne, der ved, hvorfor de agerer på denne måde, siger han.

Facebook
Twitter