Kina-bashing: Det nyeste våben i den amerikanske valgkamp

Under coronakrisen er Kina blevet upopulær i hele verden. I USA er hadet også taget til, og nu ser det ud til at Kina kan blive et afgørende emne i den amerikanske valgkamp.

USA og Kinas forhold er gået fra anstrengt til betændt under coronakrisen. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Forholdet mellem USA og Kina har de seneste år været anstrengt. Men i takt med at coronapandemien er rullet hen over verden, er det gået fra anstrengt til virkelig dårligt. Så dårligt at både præsident Donald Trump og demokraternes præsidentkandidat Joe Biden har kastet sig ud i en ny disciplin - Kina-bashing. I Washington D.C er politikere fra begge lejre i topform.

En kamp om had

I en video fra Joe Bidens valgkampagne fortæller en dramatisk speak, hvordan Trump lagde sig ned for fødderne af Kina og stolede på deres håndtering af krisen. "Nu da virussen har hærget USA, fralægger han sig alt ansvar og giver Kina skylden for det hele," lyder det i videoen, der er delt på YouTube.

Modsat har Trump givet sin modkandidat Joe Biden øgenavnet "Bejing-Biden" med henvisning til Bidens samarbejde med Kina som vicepræsident under tidligere præsident Barack Obama. Videoen viser klip af, hvordan Joe Biden gang på gang har rost Kina.

Men allerlængst i Kina-bashing gik han i et interview med tv-stationen Fox, hvor han luftede tanken om, at man kunne "afbryde hele samarbejdet" med Kina og spare mange penge.

- Det kommer på mange måder til at definere valgkampen, at man i USA ser Kina som et magtsøgende autoritært styre, man ikke kan stole på, lyder det fra USA-korrespondent Lillian Gjerulf-Kretz.

I podcasten Stjerner og striber taler hun med Asien-korrespondent Philip Khokhar om det betændte forhold.

Fjende nummer et

Stemningen mellem de to stormagter var ellers ved at blive bedre. Efter flere års glødende handelskrig, var landene i gang med de indledende faser til en ny handelsaftale. Men det satte coronapandemien en stopper for. Nu har coronakrisen og Kina-bashing også sat dagsordenen i valgkampen.

Det er ikke kun i Washington, at Kina er blevet udråbt til fjende nummer et.

- Coronapandemien har på alle måder påvirket, hvordan mange amerikanere uanset politisk farve ser på Kina og kineserne, mener Lillian.

Ifølge Pew Research har 66 procent af amerikanerne et negativt syn på Kina. Det er det højeste niveau, siden instituttet begyndte at spørge til sagen for femten år siden.

Det er blevet populært at hade Kina, og Trump og Biden bruger det begge aktivt i deres valgkamp. Det er ikke svært at finde ammunition, for naturligvis har begge kandidater udtalt sig venligt om Kina gennem tiden.

Elsker, elsker ikke

I slutningen af januar, mens første fase af en ny handelsaftale netop var kommet på plads, roste Trump Kina for at arbejde hårdt for at inddæmme coronavirusset.

Men på få måneder har piben fået helt en anden lyd:

- Kritikere af Trump slår hårdt på, at Trump på et helt afgørende tidspunkt blindt tog Kinas ord for gode varer, og derfor ikke slog jernnæven i bordet overfor præsident Xi. De mener, at Trumps penduludsving i håndteringen af Kina, har været dybt problematisk, siger Lillian.

På Twitter skriver Trump, at Kina er ene og alene skyld i, at coronavirusset har spredt sig og dræbt så mange mennesker over hele jorden. Dertil har han flere gange hentydet til, at Kina bevidst skulle have udviklet virus for at skade USA.

Det er i øvrigt en konspirationsteori som har fået stor opbakning i dele af det amerikanske samfund.

Ifølge Lillian Gjerulf Kretz vil Bidens kampagne udnytte Trumps skiftende holdning til Kina.

- Joe Bidens kampagne vil slå hårdt på, at Trump underspillede krisen af frygt for panik på aktiemarkederne, at præsidenten ikke udviste lederskab på et helt afgørende tidspunkt, og at USA derfor ikke var forberedt, da coronapandemien begyndte sin dødsmarch.

Men Trump er ikke den eneste som skifter mening. Gennem årene har Joe Biden flere gange udtalt sig positivt om Kina og understreget, at det er i USA's interesse, at der er fremgang i Kina. Men den forsonende tone er slut, og det forventes at begge politiske fløje gør klar til et større opgør med Kina.

Forholdet mellem USA og Kina har ikke altid været så dårligt, som det er nu. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Hvad mener Kina?

I Kina afviser man alt kritik fra Washington.

- Nogle politikere har ignoreret de mest basale fakta, skabt for mange løgne og udtænkt for mange konspirationsteorier mod Kina. Denne politiske virus bruger enhver mulighed til at angribe og kritisere Kina, lyder det fra Kinas udenrigsminister Wang Yi på et pressemøde.

Og det er ikke overraskende mener Philip Khokhar:

- Kinas generelle tilstand er, at man afviser alle anklager, og man ser USA som et barn, der er blevet advaret igen og igen og igen.

Coronakrisen og Kina-bashing er blevet et effektivt våben i kampen om Det Hvide Hus. Og det har bestemt ikke forbedret forholdet mellem de to. Tværtimod.

Hør DR Nyheders podcast Stjerner og Striber, hvor USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz og Asien-korrespondent Philip Khokhar diskuterer det skrantende forhold mellem USA og Kina.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk