Kina beskylder svenske SVT for krænkelse og racisme

Kineserne kræver en undskyldning efter et satireindslag i svensk tv.

Et screenshot fra indslaget, der har udløst en kinesisk klage. (Foto: svt)

Hensigten var tilsyneladende at gøre nar af svenskernes påståede racisme over for kinesere.

Men det budskab gik mildest talt tabt i oversættelsen, da det officielle Kina så et indslag, som blev bragt fredag i satireprogrammet 'Svenske Nyheder' på public service-stationen SVT.

Indslaget omhandlede blandt andet en episode tidligere på måneden, da svensk politi fjernede en kinesisk mand og hans forældre fra lobbyen på et vandrehjem i Stockholm.

Behandlingen af de kinesiske turister har udløst en klage fra Kinas ambassade i Sverige.

Ingen afføring i det offentlige rum

Satireprogrammet brugte episoden som et eksempel på svenskernes fordomme over for kinesere og asiater generelt - men undervejs blev der også gjort grin med turisterne.

Det blev ikke bedre af, at programmet for at undgå "fremtidige kultursammenstød" havde uploadet en video på YouKu - Kinas svar på Youtube.

Her bliver der - på kinesisk - givet gode råd til kinesere, der ønsker at besøge Sverige, og den gennemgående joke er, at man ikke skal lave afføring i det offentlige rum.

I en officiel udtalelse fra Kinas ambassade i Sverige bliver indslaget som helhed betegnet som "groft krænkende" over for Kina og det kinesiske folk. Ambassaden mener, at SVT "advokerer for racisme" og kræver en undskyldning fra tv-stationen.

SVT erkender fejl

Den ansvarlige programchef på SVT, Thomas Hall, forsvarede i første omgang indslaget og sagde, at hensigten var det modsatte: At pege på svenskeres nedsættende holdning til kinesere.

Men i dag har han tilkendegivet, at videoen på YouKu var en fejl, fordi man her ikke kunne se den sammenhæng, som videoen optrådte i.

SVT har derfor nu lagt hele indslaget på Youtube - inklusiv engelske undertekster:

Du kan se indslaget her.

Facebook
Twitter