Kina devaluerer sin valuta for tredje dag i træk

Centralbanken har nedskrevet værdien af yuan med yderligere 1,1 procent i forhold til den amerikanske dollar.

Aktiekurserne her på børsen i Shanghai falder lidt, efter at Kina for tredje dag i træk har devalueret sin valuta, yuanen. (Foto: Johannes Eisele © Scanpix)

For tredje dag i træk nedskriver Kinas centralbank, People's Bank of China, landets møntfod i forhold til den amerikanske dollar, skriver AFP og Bloomberg News med henvisning til de kinesiske bankmyndigheder.

Torsdag er den såkaldte referencekurs for yuan sat 1,1 procent lavere.

Det er en smule mindre end tirsdag og onsdag, hvor møntfoden de facto blev devalueret med henholdsvis cirka 1,9 og 1,6 procent.

Største ændring i to årtier

Tilsammen er devalueringerne den største ændring af den kinesiske valuta i over to årtier, og størrelsen af nedskrivningen skal sammenlignes med, at den kinesiske centralbank normalt kun ændrer referencekursen med under 0,02 procent dagligt.

Usikkerhed om styrken i den kinesiske økonomi menes at være årsagen til centralbankens forsøg på at svække valutaen, hvilket ifølge kritikere skaffer kinesiske virksomheder en stor konkurrencefordel på det globale marked.

Ved at gøre sin valuta svagere bliver det billigere for udlandet at købe varer i Kina, og frygten for, at tiltaget fra centralbanken kan starte en decideret valutakrig, skabte onsdag uro på de finansielle markeder verden over.

Fald i dansk C20-indeks

Det danske C20 Cap-indeks faldt med 2,07 procent onsdag, og ifølge flere valutaanalytikere i danske banker skyldes faldet, at markederne reelt ikke ved, hvor stor den samlede devaluering af yuan bliver i denne omgang fra den kinesiske centralbank.

Effekten af devalueringen har de seneste dage spredt sig som ringe i vandet. Både den newzealandske og australske dollar samt flere asiatiske valutaer er faldet i værdi i forhold til dollar og euro, og en række råvarepriser er ligeledes faldet.

Torsdagens melding har ikke skabt nær så store skvulp på valuta- og aktiemarkederne. De fleste børser i Asien er således torsdag morgen dansk tid i plus, og de regionale valutaer er ikke blevet påvirket i særlig stor grad.

Kinas centralbank siger i forbindelse med torsdagens nedskrivning, at der ikke grundlag for yderligere at svække yuan.

Ifølge Reuters' kilder skubber stærke kræfter i regeringen dog på for en yderligere devaluering, så den samlede svækkelse kan løbe op i ti procent i alt.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk