Kina er vært for hele verden i en renskuret by

Kritiske organisationer har fået nej til visum i Kina i forbindelse med G20-mødet.

Storbyen Hangzhou i Kina er i disse dage usædvanligt rent, når der skal afholdes G20-møde i byen. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Enhver, der har besøgt en kinesisk storby ville få sig et chok, hvis de kom på besøg i Hangzhou i disse dage.

Her er blå forureningsfri himmel, veje uden biler, gader uden mennesker, knald grønne græsplæner, nymalede facader og internet uden begrænsninger.

Aldrig har jeg oplevet en så friseret og velplejet en millionby i Kina uden et eneste stykke skrald på jorden. Dette ligner ikke det Kina, jeg kender og bor i.

Støvsuget for mennesker

Byen med næsten ni millioner indbyggere er som støvsugede for indbyggere. En tredjedel menes at være ude af byen, blandt andet fordi folk har fået tilbudt billige rejser til andre dele af landet og migrantarbejdere er blevet om tage hjem til deres landsbyer, mens lederne af verdens tyve største økonomier mødes søndag og mandag i Hangzhou.

Fabrikker langs det meste af østkysten har været lukket på det seneste og prisen for denne opvisning menes at være astronomisk.

Største topmøde i Kina

For Kina er topmødet en unik mulighed for landet og præsident Xi Jinping til at vise globalt lederskab, eller i hvert fald håbe på at demonstrere det.

Den officielle dagsorden for topmødet er den internationale økonomi og væksten, men Kinas egen vækst halter og er på det laveste niveau i 25 år, hvilket især rammer de fattige, der har svært ved at komme med på vognen.

Det vil den kinesiske præsident Xi dog ikke tale specielt højt om i de kommende dage.

Stort show for gæsterne

Statslederne er allerede er begyndt på uformelle samtaler, i dag mødtes Barack Obama og Xi Jinping, men det officielle program skydes først i gang i morgen, når kineserne indleder topmødet med det, der forventes at blive en pompøs og prangende åbningsceremoni, der skal imponere de tilrejsende stats-og regeringschefer.

Det skal markere, at Kina ikke et til at komme udenom i international politik. Kina udgør nu verdens næststørste økonomi og opruster militært i en grad, der skræmmer lande som Japan, Vietnam og Filippinerne.

Kritiske røster udelukket

Topmødet i Kina er dog anderledes end andre G20 møder, da kritiske organisationer ikke har fået visum til Kina og derfor ikke kan kommentere på mødets gang undervejs.

Ligesom der med sikkerhed ikke kommer store demonstrationer som det ofte ses, når verdens ledere samles.

Det skal de omkring 750.000 civile vagter udover alle betjentene og soldaterne nok sørge for.

Facebook
Twitter