Kina frigiver fængslet nobelprisvinder

Den kræftsyge Liu Xiabo bliver løsladt otte år efter sin fængsling for systemkritiske aktiviteter.

Liu Xiaobo er en af Kinas mest kendte politiske fanger. Billedet her er fra 2005, fire år før han blev fængslet. (Foto: handout © Scanpix)

En terminal kræftdiagnose betyder, at den kinesiske menneskerettighedsforkæmper og vinder af Nobels fredspris Liu Xiaobo nu bliver løsladt.

Det skriver blandt andet BBC.

Den 61-årige aktivist og digter har været fængslet siden 2009, hvor han blev idømt 11 års fængsel for systemkritiske aktiviteter.

Liu Xiabo er medforfatter til det demokratiske manifest Charter 08. Charteret er forfattet af 350 kinesiske intellektuelle og menneskerettighedsaktivister og blev udgivet i slutningen af 2008.

"En blasfemi mod prisen"

Året efter sin fængsling blev systemkritikeren tildelt Nobels fredspris til stor harme for den kinesiske stat.

- Liu Xiaobo er kriminel og dømt under kinesisk lov. Og hans ulovlige aktiviteter tjener ikke til gavn for fred og retfærdighed. Tværtimod står hans handlinger i modsætning til Nobels Fredspris' formål og er blasfemi mod prisen, lød det dengang fra Zhang Zhen, talsmand for ambassaden.

Liu Xiaobo er blevet diagnosticeret med uhelbredelig kræft i leveren. Ifølge nyhedsbureuaet AP er han i stabil tilstand og bliver behandlet på et hospital i den nordøstlige by Shenyang.