Kina hamstrer naturressourcer

Kina har igen sikret sig en stor kontakt på leverancer af gas. Den tårnhøje vækst kræver mere og mere energi.

Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika har lavet det fælles dokument op til forhandlingerne på klimatopmødet i København. (Foto: Frederic J. Brown © Scanpix)

Kina har igen sikret sig en stor kontrakt på leverancer af gas, denne gang har Kina sikret 20 års leverancer af gas fra Papua Ny Guinea. I alt 20 millioner tons flydende gas.

Og Kina er generelt på masseopkøb i denne tid, hvor landets vækst hamrer der ud af, med deraf følgende behov for energi til at drive maskineriet.

Tidligere på året sikrede Kina sig en leverance fra Australien på gas til en værdi af over 200 milliarder kroner. Og i Afrika, Golfen og Centralasien sikrer verdens største nation sig løbende kontrakter på olie, gas, kul og andre naturressourcer. Og en af fordelene for Kina sammenlignet med vestlige lande er udover størrelsen, at det ikke har de store moralske kvaler med at handle med lande med et afslappet syn på menneskerettigheder.

Men Kina forventer på trods af den globale finansielle krise en vækst i år på ni procent. Og med stigende aktivitet og stadigt flere, der indlemmes i middelklassen, er der brug for olie og gas til at holde hjulene igang.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk