Kina holder fast i sin strenge coronakurs: Tusinder spærret inde i Disneyland

Landet er ikke klar til et stort udbrud og holder derfor fast i sin nul covid-politik, fortæller DR's Asien-korrespondent.

Utallige kinesere har været fanget i Disneyland i Shanghai. (Foto: © VIDEO OBTAINED BY REUTERS, Ritzau Scanpix)

For nogle kan det lyde som en drøm. For andre mere som et mareridt.

Faktum er, at tusinder af kinesere de seneste dage har været indespærret i Disneyland i Shanghai.

I lørdags registrerede Shanghai nemlig ti lokale coronasmittetilfælde, og derfor blev der straks indført lockdown som følge af Kinas såkaldte nul covid-politik.

Det betyder, at myndighederne med jævne mellemrum sender millioner af indbyggere i streng nedlukning, hvis der registreres selv ganske få smittetilfælde.

Denne gang betød det, at Disneyland omgående låste dørene, og de tusindvis af gæster indenfor fik besked på, at de kun kunne komme ud ved at fremvise en frisk negativ coronatest.

  • Sikkerhedsfolk på plads i forlystelsesparken i går. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Ritzau Scanpix)
  • Folk får tiden til at gå under karantænen. Tilbage i november var parken lukket i to dage, hvor over 30.000 mennesker ifølge BBC blev spærret inde. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Videoer på det kinesiske sociale medie Weibo viser gæster skynde sig mod udgangen blot for at finde ud af, at portene allerede er blevet låst, skriver BBC.

De indespærrede kunne dog glæde sig over, at de fortsat har kunnet gøre brug af parkens forlystelser.

Iphone-by lukket ned

Mens tusinder af kinesere har været tvunget til at blive, hvor de var, så er det ikke alle, der accepterer de strenge nedlukninger. Herunder ansatte på den enorme Foxconn-fabrik i Zhengzhou-provinsen.

Her flygtede utallige ansatte i weekenden fra fabrikken, der leverer dele til Apple, for derefter at gå op til flere hundrede kilometer hjem til deres hjemegne, beretter The Guardian.

Videoer viser ifølge mediet, hvad der ligner hundredvis af ansatte flygte fra verdens største iPhone-fabrik – et kompleks, hvor omkring 200.000 mennesker arbejder. Foxconn har ikke oplyst, hvor mange der er flygtet, men har sagt, at man ikke vil forhindre de ansatte i at forlade fabrikken, skriver The Guardian.

Apple-chef Tim Cook (i gult) under et besøg på Foxconn-fabrikken tilbage i 2012. (Foto: © handout, Scanpix Denmark)

Fabrikken minder om en by og er nærmest en selvregulerende enhed, fortæller Philip Róin, DR's Asien-korrespondent.

- Det betyder, at de selv har nogenlunde kontrol over, hvordan de vil føre deres covid-politik, så længe de sørger for, at det er nul covid-politik, fortæller korrespondenten.

Han peger på, at man på fabrikker som den i Zhengzhou har såkaldt bobleproduktion, hvor man lukker fabrikken for omverdenen.

- Men problemet i iPhone-byen er, at omikron er sluppet ind, og nogle af arbejderne er simpelthen blevet spærret inde i deres sovesale, hvor de har brokket sig over, at de ikke har fået mad, siger Philip Róin.

Arbejderne er på akkordløn og derfor ikke får fuld hyre, hvis samlebåndene sættes på pause, pointerer Philip Róin.

- Så de har ikke haft mulighed for at tjene penge, og det har simpelthen ført til, at folk til sidst har kravlet over hegnet og flygtet ud i landskabet, siger korrespondenten.

Han fortæller, at fabrikken siden har givet arbejderne lov til at forlade fabrikken, mens dem, som bliver, får en lønforhøjelse.

Kina er ikke klar til store udbrud

Det er svært at finde andre steder i verden med så streng en kurs over for corona, som man ser det i Kina. Og det er der flere årsager til, forklarer Philip Róin, der som indbygger i Shanghai flere gange har været sat i længere karantæner.

- Det kinesiske sundhedssystem kan ikke bære, at omikron eller en anden variant får lov til at få frit løb i landet, siger korrespondenten.

Sikkerhedsfolk holder vagt foran et nedlukket nabolag i Beijing 22. oktober 2022. (Foto: © Thomas Peter, Ritzau Scanpix)

- Det hænger blandt andet sammen med, at der ikke er nogen naturlig immunitet i Kina, fordi vi har været afskærmet fra omverdenen i snart tre år. Så der er næsten ikke nogen, der har været syge og har fået antigener.

- Derfor skal man bero sig 100 procent på en kinesisk vaccine, som ikke er helt så effektiv som de vestlige vacciner, siger Philip Róin, som peger på, at vaccinen kræver tre doser, og det er mere, end utallige ældre kinesere har fået.

- Det betyder, at selv om det ser hårdt ud med folk, der er lukket inde i Disneyland og på fabrikker rundt omkring i Kina, så føler den kinesiske regering stadigvæk, at det her er en bedre løsning end at åbne op og lade covid sprede sig, forklarer korrespondenten.

Han peger på, at det kinesiske styres selvtillid omkring sin coronahåndtering er en anden vigtig grund til, at man holder fast i den strenge kurs. Og den kommer fra den relativt store succes Kina havde med sin nul covid-politik fra starten af 2020 frem til april 2022, hvor "det så gik helt galt i Shanghai, og vi blev lukket inde i to måneder", siger Philip Róin.

Billederne gik verden rundt, da man i august 2020 holdt en kæmpe fest i Wuhan - et halvt år efter byen blev verdenskendt som pandemiens epicenter. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

- Nu har vi set det blive rullet ud i hele Kina, hvor hele byer bare bliver lukket ned i flere dage, uger eller måneder.

Og selv om det langt fra er alle kinesere, som er tilfredse med den strenge coronakurs, så oplever Philip Róin også en del opbakning til nul covid-politikken.

- Strategien har reddet en pokkers masse menneskeliv over de sidste to år og er også lykkedes med at sætte en covid-skræk i befolkningen, som man jo først skal i gang med at bearbejde, inden man kan åbne op og normalisere landet, siger Philip Róin.