Kina i propagandakrig før historisk dom om Det Sydkinesiske Hav

Styret i Kina har skruet voldsomt op for propagandaen, før en international domstol i dag tager stilling til retten over Det Sydkinesiske Hav.

Demonstranter foran det kinesiske konsulat i Filippinernes hovedstad Manila i dag. (Foto: © Ted Aljibe, Scanpix)

Glødende ledere i de kinesiske aviser. Animerede tegnefilm på Youtube. Og helsidesannoncer i de internationale medier.

Den kinesiske propagandamaskine har arbejdet på højtryk i flere uger før, at en international domstol i Haag i dag afgør, om Kina har sat sig på for store områder af Det Sydkinesiske Hav.

Her har Fillippinerne bedt Den Permanente Voldgiftsdomstol om at tage stilling til en bitter strid om retten til Det Sydkinesiske Hav, hvor Kina ifølge flere lande gør uretmæssigt krav på ressourcerige havområder, der ligger alt for langt fra Kinas egne grænser.

Kina har på forhånd sagt, at man ikke vil følge afgørelsen, som ventes at falde ud til Filippinernes fordel. Derfor har styret i Beijing sat alle sejl ind for at forklare omverdenen, hvorfor Kina historisk set har retten til havet.

Kinesiske ambassadører har skrevet debatindlæg i aviser i deres respektive lande, og man har også købt annonceplads i flere internationale medier.

Nedenfor ses en tosiders annonce i den amerikanske avis Wall Street Journal:

https://twitter.com/CarlMinzner/status/751403869867999232

Og her i den indiske avis The Hindu.

https://twitter.com/d_jaishankar/status/750984307750023168

Også de statskontrollerede kinesiske medier har været i fuld sving, og her har man blandt andet produceret en animeret tegnefilm, hvor en bedstefar i et let tilgængeligt sprog fortæller sit barnebarn historien bag Kinas historiske ret til Det Sydkinesiske Hav.

Videoen, som er på engelsk, kan ses på Youtube her.

Samtidig har kinesisk stats-tv, CCTV, dedikeret et helt site på hjemmesiden til analyser og ledere om Det Sydkinesiske Hav. Filippinernes krav er ulovligt, lyder overskriften i en af artiklerne.

På lederplads skriver den nationalistiske tabloidavis Global Times i dag, at det er usikkert, hvordan situationen vil ende efter dommen.

- Ingen magt i verden kan splitte et forenet Kina. Så længe vi holder sammen, vil provokatørerne fejle, står der.

Imens kalder den kinesiske regerings mundstykke, People’s Daily, dommen for en fælde, der er sat op af USA og Filippinerne.

- Denne ulovlige dom er ikke mere end et stykke papir, der er lige til at smide ud, står der i dagens avis.