Kina-kender: Præsidentens navn i forfatningen har stor betydning

Kommunistpartiet har enstemmigt vedtaget at skrive den kinesiske leders ideer og tanker ind i partiforfatningen.

Den kinesiske præsident Xi Jinping (tv.) bliver i modsætning til den tidligere præsident Jiang Zemin, nu nævnt med navn i partiforfatningen. (Foto: how hwee young © Scanpix)

Kinas kommunistiske parti har besluttet at skrive præsident Xi Jinpings navn og ideer ind i partiets forfatning.

Xi Jinpings ideer om 'socialisme med kinesiske karakteristika i den ny æra' følger dermed samme vej som stifter af kommunistpartiet Mao Zedong og Deng Xiaoping før ham.

Tidligere har både Hu Jintao og Jiang Zemin, der var partileder fra 1989 til 2002, skrevet begreber ind, men ikke deres navn, forklarer Kjeld Erik Brødsgaard, der er professor med speciale i Kina på Copenhagen Business School.

- At få skrevet sit navn i forfatningen viser den politiske og teoretiske status, Xi Jinping har og konsoliderer hans magtposition. Det er jo et udtryk for, at det er berettiget at tale om ham som den mest magtfulde, hvis ikke siden Mao, så i hvert fald siden Deng Xiaoping, siger han.

Vision rækker frem til 2050

Mere end 2.000 delegerede har de seneste dage været samlet til kommunistpartiets kongres, der afholdes hvert femte år, og den 64-årige Xi Jinping forventes at blive valgt som leder for den næste periode.

Da Xi Jinping åbnede kongressen mandag gjorde han det klart, at hans visioner for landet rækker meget længere end blot til 2022.

- Kina er ikke blot verdens næststørste økonomi. Rapporten til partikongressen viser, at Xi Jinping har yderligere visioner for landet. At det allerede i 2020 skal være et moderat velstående land, og derfra går man i gang med at udvikle Kina yderligere, så det i 2050 bliver et moderne socialistisk land med blandt andet en moderne veludrustet hær.

- Det projekt skal have et navn, og det er så 'socialisme med kinesiske karakteristika i den ny æra eller fase', der bliver skrevet ind i partiforfatningen, siger Kjeld Erik Brødsgaard.

Uagtet om han bliver siddende som partileder indtil efter 2022 skal Xi Jinpings indflydelse på partilinjen tillægges stor betydning, og det er ikke kun et indenrigspolitisk signal, der er blevet sendt.

- Udadtil viser det også, at her har vi at gøre med en leder, der har partiets fulde opbakning, når han optræder i udenrigspolitiske sammenhænge. For eksempel når han skal mødes med USA's præsident Trump i november. Det viser, at han ikke bare har partiapparatet bag sig, men også at han er en stærk leder, der tegner en ny linje for Kina, siger Kjeld Erik Brødsgaard.

Partikongressen afsluttes i dag, og det forventes, at medlemmer til det magtfulde politbureau vil blive udpeget og offentliggjort onsdag.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter