Kina køber europæiske Airbus-fly for over 200 milliarder

Det er et godt skridt på vejen til bedre samarbejde mellem EU og Kina, siger Frankrigs præsident.

Airbus-præsidenten og formanden for Kinas Luftfartsudlejning (CAS) underskrev mandag en købsaftale af de store i Frankrig. Til venstre ses Kinas præsident, Xi Jinping. (Foto: pool © Scanpix)

Den europæiske flyproducent Airbus har underskrevet en aftale om at sælge 300 fly til Kina. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Aftalen vurderes til en værdi på godt 30 milliarder euro - eller 224 milliarder kroner - fortæller franske embedsmænd til nyhedsbureauet Reuters.

Den store flybestilling er én ud af i alt 28 købssaftaler mellem Kina og EU-lande, der blev annonceret under den kinesiske præsident Xi Jinpings besøg i Paris.

Andre aftaler omfatter atomkraft, kulturudveksling og grøn energi og løber op på en samlet værdi af 263 milliarder kroner, skriver det tyske medie DW.

Bedre handel mellem EU og Kina

Den store bestilling af Airbus-fly er et godt skridt på vejen mod bedre europæisk adgang til Kinas marked, sagde Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, efter et møde med den kinesiske præsident tirsdag.

Her var den tyske forbundskansler, Angela Merkel, samt Europa-kommisionsformanden, Jean Claude Juncker, også til stede, og her blev sagt alvorsord om Kina, der gennem flere år har været anklaget for handelsmæssigt at spille EU-lande ud mod hinanden.

Kina skal lære at respektere EU, lød det blandt andet fra Macron til Kinas præsident.

- Ingen er naive, men vi respekterer Kina, og vi er besluttet på at have dialog og samarbejde, sagde han og tilføjede:

- Og vi forventer naturligvis af vores største partnere, at de respekterer EU's enhed og de værdier, det har og bærer med sig rundt i verden, sagde Macron.

Sammen med Juncker gav Macron også udtryk for, at EU-virksomheder bør have samme adgang til det kinesiske marked, som kinesiske virksomheder har til det europæiske.

En mavepuster til Boeing

Kina er verdens næststørste luftfartsmarked, og landets aftale med Airbus kommer i en tid, hvor flyproducentens ærkerival, amerikanske Boeing, kæmper med sit omdømme.

Boeings seneste flymodel 737 MAX er blevet sat i karantæne verden over, efter mistanker om at en fejl på modellen har forårsaget to flystyrt på kun fem måneder.

Samtidig lider det amerikanske selskab under den handelskrig, der længe har stået på mellem Kina og USA, skriver erhvervsmediet Financial Times og kalder Airbus-aftalen en "mavepuster for Boeing".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk