Kina kræver anholdt direktør løsladt: - Et brud på menneskerettighederne

Huaweis finansdirektør blev anholdt i lørdags i Canada. Det vides ikke hvorfor.

Wanzhou Men, der er finansdirektør i Huawei, er blevet anholdt i Canada. (Foto: STRINGER © Scanpix)

De kinesiske myndigheder kræver nu, at den anholdte Huawei-direktør, Wanzhou Meng, løslades øjeblikkeligt.

Mobilgigantens finansdirektør er blevet anholdt i Canada og kræves udleveret til USA. Det vides endnu ikke med sikkerhed, hvad grundlaget for anholdelsen er.

En talsmand for det kinesiske udenrigsministerium siger ifølge BBC, at man betragter tilbageholdelsen af Meng som "et brud på menneskerettighederne", da hun ikke har fået en begrundelse.

- Vi har gjort det klart over for Canada og USA, at vi kræver en redegørelse fra begge parter, der redegør for grundlaget for anholdelsen, og at hun med det samme løslades for at beskytte hendes juridiske rettigheder, lyder det fra det kinesiske udenrigsministerium.

Kronprinsesse i Huawei

Meng har selv anmodet om, at detaljer om anholdelsen ikke gøres offentlige. Derfor vides det heller ikke, hvad hun er anholdt for.

Hun har tidligere været i søgelyset for at være medvirkende til at bryde de amerikanske sanktioner mod Iran ved at sælge amerikanske computere til et iransk teleselskab.

En sag, som det amerikanske justitsministerium har undersøgt siden 2016.

Foruden at være finansdirektør i Huawei er hun også datter af virksomhedens grundlægger, Ren Zhengfei.

Det canadiske justitsministerium har kun kommenteret sagen kortfattet grundet forbuddet mod at offentliggøre detaljer om anholdelsen.

- USA har søgt om at få hende udleveret, og der er planlagt en kautionshøring på fredag, lyder det fra de canadiske myndigheder.