Kina-kritisk kvinde bliver ny præsident i Taiwan

Tsai Ing-wen vinder som ventet valget i Taiwan og bliver landets næste præsident. Hun bliver den første kvinde på posten.

Tsai Ing-wen vinder som ventet valget i Taiwan. Hun bliver dermed landets første kvindelige præsident. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

Tsai Ing-wen, der leder Taiwans største oppositionsparti DPP, bliver landets første kvindelige præsident. Det sker, efter at vælgerne vendte ryggen til et tættere bånd til Kina og stemte Ing-wen ind, skriver Reuters.

Optællingen af stemmer fortsætter, men tal direkte fra valgstederne viser, at Tsai Ing-wen vinder en jordskredssejr med omkring 60 procent af stemmerne mod 30 procent til Eric Chu fra det tidligere ledende parti KMT.

Eric Chu erkendte sit nederlag foran et grædende publikum ved KMT's hovedsæde i Taiwans hovedstad, Taipei.

- Jeg undskylder. Vi tabte. Vi har lidt et valgnederlag. Vi har ikke arbejdet hårdt, og vi har svigtet vælgernes forventninger, sagde Eric Chu.

Bånd til Kina vil formentlig blive svækket

Iagttagere forventer, at båndet mellem Taiwan og Kina nu svækkes efter otte år, hvor forholdet mellem landene er blevet bedre og bedre.

Taiwan har de senere år udviklet sig til et selvstændigt og selvsikkert demokrati, men den styreform er Kina ikke enig i. Her ser man stadig øen som en frafalden provins, der skal genforenes med fastlandet.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk